Categorie: Column archief

Kiki Anninga

De fractieleden van de Combinatie Gemeentebelangen zullen zo nu en dan een column schrijven over zaken die hun bezighouden. Deze keer Kiki Anninga. Kiki woont in Annen.

De zorg verandert

Januari 2005, nu 10 jaar geleden, kwam mijn moeder met een longontsteking op bed te liggen. 15 jaar daarvoor was bij haar de ziekte van Non Hodgkin vastgesteld, een vorm van lymfeklierkanker. Nu ze in de laatste fase van haar leven kwam, kwamen we in aanmerking voor hulp. 's Morgens voor de verzorging van mijn beide ouders (Pa had de ziekte van Parkinson), 1 of 2 keer in de week huishoudelijke hulp en 's avonds nog iemand om mijn vader van eten en medicijnen te voorzien.

Ik hoor mensen denken 'Wat was de zorg toen mooi geregeld en wat jammer dat dat nu verdwijnt'. Ik zie dat anders. Mijn ouders hadden al hulp in huishouding. We hadden een slaapschema opgesteld met de familie en buurtgenoten namen taken op zich. De ene deed de was en het strijkgoed, de andere verzorgde de planten en schepte het eten van tafeltje dekje op voor mijn vader en weer een ander was er om ons gezelschap te houden. En bij vrienden van mijn ouders konden wij terecht voor een warme hap. We kwamen al snel tot de conclusie dat de goed aangeboden huishoudelijke hulp overbodig was en wij zelf (met hulp van familie, buren en vrienden) wel konden zorgen dat pa zijn avondeten en medicijnen kreeg. We hebben de aangeboden hulp daarom opgezegd.

Wanneer deze situatie zich nu had afgespeeld, dan was ons gevraagd wat we zelf kunnen. Dan hadden wij direct aangegeven dat wij heel veel zelf kunnen. Niet alles, maar wel heel veel. Voor wat wij zelf kunnen regelen, hebben wij geen hulp nodig. Besteed die hulp maar aan mensen die het zelf niet kunnen. En dat is nu net de bedoeling. Want de zorg verdwijnt niet, het wordt alleen anders georganiseerd. Zorg is er nog steeds voor de mensen die het echt nodig hebben. Voor mensen die niet terug kunnen vallen op hun familie of hun omgeving.

Mijn moeder heeft nog 9 weken ziek op bed gelegen voor ze stierf, in haar eigen vertrouwde omgeving. We kijken met z'n allen terug op een hele mooie periode, waarin we herinneringen ophaalden en nog veel hebben gelachen. Een vriend verwoorde dat mooi: "We hebben geen toekomst meer, maar wel een heel mooi verleden. En wat hebben we veel gelachen in dat verleden."