Categorie: Column archief
De fractieleden van de Combinatie Gemeentebelangen zullen zo nu en dan een column schrijven over zaken die hun bezighouden. Deze keer fractielid Bertus Reinders. Woonachtig in Grolloo.

Welkom in uw bos

Dat ieder bedrijf en instelling moet bezuinigen, dat weten we onderhand allemaal. Dat men dan probeert om op een andere manier inkomsten te genereren, dat begrijpen we ook. Toch zijn er zaken die ons bijzonder vreemd voorkomen. Zo denken, wij Nederlanders, dat het Staatsbos ons bos is en dat we daar vrij mogen wandelen. Is dat dan niet zo?

Wandeltochten betalen

Natuurlijk mag u een stukje gaan wandelen, fietsen en ja, ook mountainbiken en paardrijden in ons Staatsbos. U moet dit dan wel ongeorganiseerd doen en niet gaan wandelen of anders vanuit een georganiseerd evenement. Nou ja, dat kan ook wel, maar dan tegen betaling. Staatsbosbeheer (SBB) vindt namelijk dat een organisatie best mag meebetalen aan het onderhoud van het bos.

U betaalt toch al?

Het zal u waarschijnlijk net zo vergaan als ik. Ik betaal toch belasting? Vanuit deze belasting wordt toch het Staatsbos gefinancierd? SBB denkt hier anders over. Georganiseerde tochten mogen best betalen voor het gebruik van het Staatsbos. En hier is iets voor te zeggen, want SBB moet hier ook iets voor doen. Zij moeten namelijk vergunningen afgeven voor het organiseren van een evenement op hun terrein en een vergunning afgeven, daar zit natuurlijk tijd is en tijd is geld. Ik vraag mij af waarom een groep actieve vrijwilligers, die veel uren steken in het organiseren van hun tocht, een vergunning moeten hebben om over een deel van het terrein van SBB te mogen. Het terrein van SBB is toch ook een beetje ons terrein? Natuurlijk moeten wij ons aan regels houden. voor dat alles perfect wordt achtergelaten. Voor professionele organisaties, met grote evenementen, zouden dan wel overeenkomsten kunnen worden gesloten.

Een druppel

De gemeente Aa en Hunze stimuleert sport. Een kleine sponsoring aan een groep vrijwilligers is van groot belang om een activiteit te kunnen starten. Het is toch te zot voor woorden dat deze bijdrage geheel of voor een groot deel wordt doorgeschoven naar SBB? En wat doet dat grote SBB met € 100? Of kan SBB hiervoor een anderhalf uur mechanisch bladvegen? Ik herinner u even aan een eerder artikel van mij over het bladvegen in het Staatsbos. Ik geloof niet dat het SBB geholpen is met deze inkomsten. Ik geloof wel dat het onbegrip bij onze inwoners groot is. Ik zou een oproep willen doen aan SBB om nog eens goed te bezinnen, waarom SBB zorgt voor deze - zeer negatieve - maatregel. SBB en haar medewerkers doen veel goed werk, maar dat hoeft echt niet te worden betaald van druppels. Druppels die voor vrijwilligers plassen zijn.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.