Categorie: Column archief

Bertus ReindersBertus Reinders staat als nummer twee op de kandidatenlijst. "Op de vraag of ik beschikbaar zou willen zijn als kandidaat fractievoorzitter, heb ik niet lang hoeven nadenken. Het lijkt mij een geweldige uitdaging. De verkiezingsuitslagen zijn nu bekend en ik heb er reuze zin in."

Voorkeurstemmen

Maanden voor de verkiezingen komt een commissie met een voorstel kandidatenlijst in de algemene ledenvergadering. Op dat moment weet je als kandidaat welke plaats deze commissie voor jou heeft bedacht. En dan sta je -zoals in mijn geval - op nummer twee. Blij mee, want het geeft aan dat men vertrouwen heeft in de kandidaat. Maar dan ben je er nog niet. De verkiezingen bepalen namelijk uiteindelijk hoe de lijst van gekozen raadsleden er uit gaat zien. Het gaat hierbij om voorkeurstemmen. Hoeveel kiezers hebben niet alleen voor jouw partij, maar ook specifiek op jouw gestemd? Heb je genoeg stemmen binnengehaald, zodat je boven de kiesdeler uitkomt? Altijd spannend!

Kiesdeler en voorkeurstemmen

De kiesdeler is een getal dat wordt verkregen door het aantal uitgebrachte geldige stemmen te delen door het aantal raadsleden. Om voor voorkeurstemmen in aanmerking te komen moet je 25% van de kiesdeler aan stemmen binnenhalen. Voor onze gemeente betekent dit dat 12918 geldige stemmen zijn uitgebracht, de kiesdeler dus 615 wordt en om voor voorkeurstemmen in aanmerkling te komen je dus minimaal 154 stemmen moet hebben.

Spannend

Bij gemeenteraadsverkiezingen in het belangrijk dat mensen jou kennen. Bij Combinatie Gemeentebelangen kennen we veel kandidaten in vele plaatsen. Onze kandidaten zijn bekend in hun dorp en directe omgeving en dit zie je terug in de uitslagen per stemlokaal. Een uitzondering hierop is de lijsttrekker, omdat veel mensen op de partij stemmen en niet op de persoon. Men kleurt in dat geval vaak de lijsttrekker rood. De eerste vrouw op de lijst kan ook rekenen op extra stemmen. Omdat plaatselijke bekendheid van belang is, is de grootte van die plaats ook van groot belang voor het aantal voorkeurstemmen. Woon je in Grolloo, dan ben je in het nadeel ten opzichte van grotere plaatsen. Daarnaast maakt ook het aantal kandidaten per plaats een verschil. In Gieten hadden wij bijvoorbeeld vijf kandidaten, maar ook in Eext waren er drie, enz..

Gehaald!

Wanneer je na een telefoontje met onze lijsttrekker - op de vrijdagmorgen 21 maart - weet dat het goed zit, valt er een last van je schouders. Iedereen kan wel zeggen dat het wel goed komt, maar je wilt toch graag die bevestiging. Ik ben er in ieder geval blij mee dat ik weer vier jaar mee mag doen. Ik wil dan ook iedereen die op onze partij heeft gestemd hartelijk danken voor het vertrouwen. Ik hoop dat we de komende periode kunnen laten zien dat we uw vertrouwen waard zijn. Wij hebben een goed team en hebben er zin in!