Categorie: Column archief

Bertus Reinders

De (steun)fractieleden van de Combinatie Gemeentebelangen zullen zo nu en dan een column schrijven over zaken die hun bezighouden. Deze keer Bertus Reinders. Bertus woont in Grolloo.

Oranje, grijs, groen

Wat gaan we met ons afval doen?

De aankondiging dat met ingang van maart 2016 de grijze container eens in de vier weken zal worden geledigd heeft heel wat stof doen opwaaien. Wanneer ik naar mijn eigen situatie kijk, zou eens inde vier weken geen probleem zijn, maar ons hebben inmiddels berichten bereikt met voorbeelden waarin duidelijk gemaakt wordt dat er wel degelijk problemen kunnen ontstaan. Dus moeten we nog eens goed gaan kijken wat wel mogelijk is.

De suggestie wordt steeds vaker gedaan elke containers eens in de drie weken te legen. Wellicht een oplossing? Ook dan zullen er specifieke gevallen zijn waarbij de inwoner een probleem overhoudt. De vraag is of al de overblijvende problemen met een ophaalschema op te lossen zijn. Is maatwerk mogelijk? Maar maatwerk is sowieso duur natuurlijk. Hoe gaan we dat dan doen? Afijn, op dit moment nog meer vragen dan oplossingen.

Dan nog even over de berichten dat zonder enig overleg iets wordt besloten. Natuurlijk, er is een mededeling gedaan via diverse media. Je kunt je afvragen met wie allemaal overlegd moet worden en hoe je dat dan moet doen. Zoveel mensen, zoveel wensen. Voor iedereen zal de situatie anders zijn.

Zoals genoemd, voor mij persoonlijk zou het schema passen. Er gaat bijna niets meer naar de grijze container. Het tuinafval gaat voor een deel naar de composthoop. Anders wordt het wanneer je te maken hebt met bij voorbeeld luiers, stomazakjes, incontinentiemateriaal en meer van dergelijke zaken. Hoe ga je daar me om? Dat zou je wel wekelijks willen legen, denk ik. Een ogenschijnlijk eenvoudig vraagstuk kan dan nog wel eens knap lastig worden. Ook een gulden middenweg zal niet voor iedereen een uitkomst zijn. Toch zullen we een haalbare keuze moeten maken.

Hebt u een idee? Kom er mee! Wij horen graag van u, wanneer u denkt een werkende - en dus ook betaalbare - oplossing te hebben.

Wordt vervolgd.