Categorie: Energie
Windmolens, een lastig dossier

Al tijden spreken we over het windmolendossier. We zijn tegen een grootschalig windmolenplan, altijd al geweest. De uitkomst van het draagvlakonderzoek bevestigt dat we het daarmee bij het goede eind hebben. We spreken namens een ruime meerderheid van de inwoners in onze gemeente.

We zijn dus ook tegen het plan van minister Kamp, die 150 tot 185 Mw in het Oostermoer en Drentsche Monden gebied voorstelt. Het feit is echter dat we hier niets over te zeggen hebben. Onze bevoegdheid ligt hoog, helaas niet zo hoog.

In Den Haag is besloten om 6000 Mw aan windenergie op land te creëren, waarvan 285 Mw in Drenthe. Dit hebben wij niet bedacht. Maar we hebben het er wel mee te doen. Omdat we hierin een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en we niet alles af willen wentelen op de buren, hebben we een tegemoetkoming gedaan in de gebiedsvisie. In deze gebiedsvisie geven we een aantal voorwaarden:

• Er is ruimte voor max. 30 Mw;
      • Inwoners moeten mee kunnen participeren;
      • Plaatsing van windmolens mag niet van invloed zijn op de volksgezondheid.

Wij blijven, ook nu Kamp met dit grootschalige windmolenplan komt, vast houden aan de eerder door de gemeenteraad vastgesteld gebiedsvisie. De uitkomt van het draagvlakonderzoek sterkt ons in ons besluit. En dat is wat we tijdens de raadsvergadering van 16 december nog eens duidelijk hebben uitgesproken.