Categorie: Energie

Wind "opwekkende" energie

Een lastig vraagstuk ligt voor ons. We willen duurzaam zijn. Hoort windenergie daarbij? Ja, dat kan, maar waar? Willen we wel hoge windmolens in het veengebied van Aa en Hunze? Er zijn veel voor- en tegenargumenten te noemen.

Zo maar enkele opmerkingen (in willekeurige volgorde):

• Fossiele brandstoffen zijn niet onbeperkt beschikbaar
  • We kunnen vanuit de overheid een aanwijzing krijgen molens te plaatsen
  • Opbrengsten terugvloeien naar de omgeving
  • Windmolens horen op zee en niet in het landschap
  • Windmolens kosten meer energie dan dat ze opleveren
  • Lawaaioverlast door de molens
  • Kunnen we wel meepraten indien we nu nee zeggen
  • NIMBY of m.a.w. niet in mijn achtertuin
  • Windenergie is van alle tijden of het nu gaat om het zagen van hout of het malen van meel
  • Keuze voor alternatieven als zonne-energie

We kunnen nog vele argumenten noemen, maar uiteindelijk moeten we een keuze maken. We moeten ook onze verantwoordelijkheid nemen. Maar welke verantwoordelijkheid? De verantwoordelijkheid voor onze inwoners nu of voor volgende generaties?

Onze fractie krijgt veel reacties, natuurlijk van tegenstanders, maar ook initiatiefnemers komen met goede argumenten. Voor ons is het van belang dat een keuze wordt gemaakt, welke goed uit te leggen is aan de inwoners.

Het juiste antwoord op deze vraag is niet te geven. Althans, iedereen zal een andere uitleg geven. Daarom willen we ons zo goed mogelijk laten informeren, door voor- en tegenstanders. Hebt u een duidelijke mening of zit u met vragen, stuur ons een mailtje. We zullen alle informatie dankbaar ontvangen en mee laten wegen in ons standpunt.