Open Monumentendag

 

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Duizenden monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Open Monumentendag is in 27 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

De Open Monumentendag 2013 zal plaatsvinden in het weekend van 14 en 15 september en heeft als thema Macht & Pracht. Bij Macht & Pracht is er aandacht voor verschillende soorten Macht. Denk bijvoorbeeld aan politieke, economische, rechterlijke of kerkelijke macht. De Pracht, in de vorm van rijkdom, schoonheid en grootsheid die Macht kon voortbrengen is overal om ons heen in gebouwen terug te vinden. Kastelen, paleizen, grachtenpanden, patriciershuizen, buitenplaatsen en landgoederen zijn daar voorbeelden van. Maar denk ook aan de grootsheid en luister van de gebouwen die de verschillende kerkgenootschappen voortbrachten, of de rijk gedecoreerde handels- en kantoorgebouwen en de gebouwen van rechtspraak en openbaar bestuur. In de gemeente Aa en Hunze denken we dan aan kerken, oude boerderijen, musea, molens, oude huizen met een verhaal. In onze gemeente

worden daarom historie en cultuur in dit weekend met elkaar verbonden. In de deelnemende monumenten, galerieën en cafés kunt u genieten van een cultureel programma en in de diverse kerken, musea en molens vertellen gastheren en gastvrouwen over de historie van de monumenten en hun omgeving.

Er is een speciale historische fietsroute gemaakt. Deze gaat door het veengedeelte van onze gemeente. Bij café 't Keerpunt (Spijkerboor), Huize Bareveld (Bareveld) en molen " De Juffer "  (Gasselternijveen) is deze route verkrijgbaar. Door de route te rijden maakt u kennis met de geschiedenis van de vervening en het watertransport van vroeger. Onderweg komt u langs een aantal historische schepen. In het dorpsmuseum De Kluis (Eext) vertelt men het verhaal van de Drentse Boermarken. Deze zeer oude bestuurscolleges vervullen anno 2013 nog steeds een maatschappelijke rol.

Open Monumenten dag is in onze gemeente ook de Culturele Uitdag. Twee dagen van ook elkaar ontmoeten en elkaar spreken over vroeger, heden en toekomst.

Meer informatie kunt u vinden op www.aaenhunze.nl, daar kunt u ook de fietsroute downloaden.


 

Meldpunt overbodige regelgeving

Gemeentebelangen Aa en Hunze heeft in haar verkiezingsprogramma terugdringing van onnodige wet- en regelgeving opgenomen. Wij vinden het daarbij belangrijk dat regelgeving transparant en duidelijk is.
Wat kunt u melden?
 

Leefbaarheidsfonds

Op 26 mei 2011 is het Leefbaarheidsfonds in werking getreden. "Dat is mooi", zult u zeggen, maar wat hebt u er aan. Welnu, de CGB samen met het CDA en GroenLinks, zijn met dit fonds gekomen, omdat wij vonden dat er financiële ondersteuning moest komen ter stimulering van lokale activiteiten, projecten en (instandhouding van) voorzieningen. Leefbaarheidsfonds iets voor u? Lees hier verder!
 

Over ons

Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer de meeste stemmen. Een week na de verkiezingen konden wij vol trots 8 van de 21 raadszetels innemen. Als grootste fractie hadden wij de uitdaging te onderhandelen voor een nieuw te vormen coalitie en college. Dat is gelukt. Er is een college gevormd met Groen Links en CDA.

Overig nieuws

We publiceren regelmatig op onze site. De informatie op de homepage houden we zo beperkt mogelijk. Eerdere berichten kunt u terugvinden in het Nieuwsarchief onder de verschillende aandachtsgebieden.