Bezuinigingen in het bibliotheekwerk

Ook de bibliotheken moeten bezuinigen.

In januari van dit jaar zijn we met een aantal raadsleden op bezoek geweest in de bibliotheek in Rolde om te praten over een 7-tal scenario’s om de opgelegde bezuinigingen te realiseren. Per scenario werd aangegeven hoeveel de bezuiniging oplevert. Een aantal van de scenario’s viel direct af, maar er waren er ook een paar bij die aardig goed vielen. Met deze voorstellen is men verder aan de slag gegaan en in de commissievergadering van 11 mei zijn deze besproken.

De voorstellen:

• Opheffen 4 avondhaltes bibliobus en 2 bestelbiebs
  • Opheffen van de overige haltes van de bibliobus bij scholen.
  • Invoeren van Educatwise op die scholen waar de halte van de bibliobus wordt opgeheven.

Onze mening:

Wij kunnen instemmen met deze voorstellen, vooral om dat met de invoering van Educatwise de kwaliteit van het bibliotheekwerk eerder verbetert dan verslechtert. Met Educatwise is er een bibliotheekvoorziening alle dagen beschikbaar op de scholen.

Het opheffen van de bibliobussen bij scholen zal naar onze mening ook pas plaats kunnen vinden na de invoering van Educatwise.

Het opheffen van de avondhaltes van de bibliobussen zal goed gecommuniceerd moeten worden in de betreffende plaatsen.

Maar volgens ons moet er ook gekeken worden naar de mogelijkheid om de bibliotheek Gasselternijveen in een toekomstig MFC onder te brengen.

Ook hebben we het idee geopperd om de contributie te verlagen en per uitlening te laten betalen, hiermee verlaag je de financiële drempel en geldt het principe de gebruiker betaalt.

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen of opmerkingen heeft aangaande dit artikel. Neem dan gerust contact met ons op.

Kiki Anninga en Bertus Reinders

Onze adresgegevens vindt u hier.