Dorpshuizen en Combinatie Gemeentebelangen

dorpshuizen-AenHDat Combinatie Gemeentebelangen staat voor de voorzieningen in de dorpen mag voor niemand in Aa en Hunze een verrassing zijn. Hierbij hebben wij het vooral over de dorpshuizen. Wij hanteren de regel dat als inwoners vol gaan voor hun voorziening, wij er alles aan doen om die voorziening in stand te houden. Het is voor ons dan ook belangrijk dat een groot deel van de inwoners van een dorp en haar omstreken betrokken is bij die voorziening. In 2013 hebben wij intensieve gesprekken gevoerd met vrijwel alle dorpshuisbesturen. Hieruit blijkt dat in de dorpen enthousiaste vrijwilligers de schouders onder hun dorpshuis zetten. Geweldig!

Wie gaat ons dorpshuis redden?

Sluiting van een school kan een klap zijn voor een dorpshuis. Zeker wanneer deze school grootgebruiker is en nog meer wanneer deze school deel uitmaakt van hetzelfde gebouw. Aan de ene kant is er de discussie rond die sluiting van de school en aan de andere kant de naderende gevolgen voor het dorpshuis. Wie gaat nu het dorpshuis redden? In de eerste plaats is dat het dorp zelf, maar direct daarna of beter nog tegelijk, is daar de gemeente met een college dat zich hard maakt voor de voorzieningen en dus ook voor het dorpshuis. Daarnaast zullen de coalitiepartijen met Combinatie Gemeentebelangen voorop, scherp toezien op de handelswijze van het college. Zo nodig komen we zelf met voorstellen. Deze voorstellen zullen betrekking hebben op het gebouw en niet, zoals de PvdA tijdens de bespreking van het beleidsplan op 2 juli opperde, in een ondersteuning van de exploitatie. Wij geloven in een meer structurele oplossing. De exploitatie is en blijft wat ons betreft een zaak van het dorpshuis. Het is aan het dorpshuis om met ideeën te komen. Betekent het wegvallen van een school dat het dorpshuis verbouwd moet worden, dan zijn dat zaken die direct verband houden met die sluiting en die dus niet mogen worden afgewenteld op het dorpshuis.

Dorpshuizen belangrijk voor leefbaarheid

Combinatie Gemeentebelangen staat voor dorpshuizen. Dat uitgerekend de PvdA tijdens de bespreking van het beleidsplan met een motie komt, heeft ons verbaasd. Een draai van 180 graden, want in de jaren voor deze coalitie was er een college waar juist de PvdA een grote rol speelde in de opzet van een gebiedsgericht voorzieningenbeleid. Een beleid dat wij steeds hebben uitgelegd als de doodsteek voor de dorpshuizen in kleine dorpen. Die inwoners konden immers wel naar een multifunctioneel centrum in een van de hoofddorpen. Wij hebben destijds met alle mogelijke middelen oppositie gevoerd, maar kregen geen gehoor. Dat gehoor kwam pas met de volgende verkiezingen. Het gehoor van de kiezer. Wij weten als geen ander wat belangrijk is voor de leefbaarheid in een dorp en die kiezer, die weet dat. Dat weet inmiddels ook de PvdA en dat is een goede zaak. Dat betekent dat binnen de raad een grote meerderheid is ontstaan ten gunste van de dorpshuizen. Dat biedt zeker mogelijkheden.

Mail ons bij problemen en ideeën

Wij vragen de dorpshuizen zich te melden, wanneer er door genoemde zaken problemen ontstaan. Dat kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn graag bereid een luisterend oor te bieden en willen altijd meedenken over oplossingen. We zijn ervan overtuigd dat de beste ideeën uit de bevolking zelf komen. U mag op ons rekenen!