Duurzaam zwemmen

20150425 houtkachel zwanemeer 001In onze hele gemeente moeten er diverse sportmogelijkheden zijn. Het in stand houden van de openluchtzwembaden in onze gemeente is van groot belang. Zwembaden zijn belangrijke accommodaties voor onze inwoners en ze hebben een meerwaarde voor een toeristisch verblijf in onze gemeente. Door energie te besparen kunnen we de kosten van de zwemaccommodaties drukken. In februari 2015 is besloten om de bestaande gasinstallatie van zwembad Zwanemeer te vervangen door een houtpelletkachel. Deze CO2-neutrale verwarming van het zwembad past in het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente. Daarnaast zijn ook de kosten van de nieuwe installatie lager dan de huidige gasgestookte ketel.

Het structurele voordeel bedraagt € 11.750,--

20150425 houtkachel zwanemeer 002Op zaterdag 25 april waren wij aanwezig bij de eerste openingsdag van zwembad Zwanemeer. Tevens de dag van de officiële ingebruikname van de hout gestookte installatie. De opening ervan werd verricht door wethouder Co Lambert. Hij keerde eigenhandig een kolenkit vol houtsnippers in de houtkachel. In de kachel kunnen zowel hout pellets als houtsnippers gestookt worden.

20150425 houtkachel zwanemeer 003

Dit geeft een grotere flexibiliteit omdat beide soorten brandstof toegepast kunnen worden. In het genoemde voordeel van € 11.750,-- is rekening gehouden met de aankoop van houtsnippers. Omdat de gemeente hout beschikbaar heeft uit reguliere bomenonderhoud bekijkt de gemeente de mogelijkheden om dit hout te benutten voor de verwarming van het zwembad. De hout gestookte installatie verwarmt naast het zwembadwater ook de gebouwen en het douchewater van het bad. De bestaande gasaansluiting is verdwenen. Als er in 2016 nog een paar zonnecollectoren geplaatst kunnen worden voor de elektra voorziening dan is het zwembad volledig zelfvoorzienend en CO2-neutraal.

Het zwembad de Borghoorns in Annen verwarmt het zwemwater al sinds 2009 door het stoken van houtsnippers. De installatie is mobiel en daarom wordt deze na het zwemseizoen gebruikt bij de sporthal in Annen.