Categorie: Op bezoek bij
Op bezoek bij brandweerpost Gieten

Werkbezoek brandweer

Woensdagavond 23 oktober botste in Gieten een personenauto achterop een vrachtwagen. Hierbij raakte de persoon in de auto bekneld, maar ook de vrachtwagenchauffeur kwam in gevaar; er kwamen namelijk chemicaliën vrij. Brandweerlieden van de brandweerpost uit Gieten en Gasselternijveen rukten uit en wisten beide personen in veiligheid te brengen. Dit ongeluk is deze avond een oefening voor de brandweerposten uit de gemeente Aa en Hunze. Fractieleden Henk, Rikus en Nanno waren getuige en zijn enorm onder de indruk van de professionaliteit van de brandweerlieden uit onze gemeente.

Evaluatie

Nadat de oefening succesvol werd afgerond trokken onze fractieleden samen met de brandweerkorpsen naar de kantine. Onder het genot van een kop koffie werd hier de oefening breed geëvalueerd door bevelvoerders Hans Hoekstra en Johan Bouwman van brandweerpost Gieten. Bas Luinge, Hoofd Officier van Dienst binnen de Regionale Regeling Operationele Leiding Brandweer, beantwoordde deze avond alle overige vragen die door zowel de brandweermannen als onze fractieleden werden gesteld.

Professioneel

Regelmatig oefenen de posten soortelijke gevaarlijke ongevallen want het werk van een brandweerman bestaat, zo blijkt, uit meer dan het blussen van branden. Daarnaast scholen de brandweerlieden zich jaarlijks bij, zodat hun kennis up to date blijft. Volgens de fractieleden doen de vrijwilligers van de brandweerposten uit de gemeente Aa en Hunze dan ook niet onder van de beroepsbrandweer. De functienaam ‘parttime brandweer’ in plaats van ‘vrijwillige brandweer’ sluit tegenwoordig dan ook beter aan vinden de fractieleden, omdat er feitelijk geen verschil is in het kennisniveau.

Efficiënt werken

Na de evaluatie vertelden de brandweerposten dat zij binnenkort een nieuwe auto in gebruik nemen die 30.000 liter water bij zich heeft. Hierdoor kan de post nog sneller een brand blussen, omdat zij altijd direct over water beschikt. Een goede ontwikkeling, vinden de fractieleden. Maar ook bij een oproep wordt steeds efficiënter gewerkt. Zo wordt bij het afgaan van de pieper snel geschakeld om wat voor soort ongeval het gaat en hoeveel lieden moeten uitrukken. Hierdoor hoeven de brandweerlieden nooit onnodig hun betaalde werkplek te verlaten. Ook dat is volgens de fractieleden een goed uitgangspunt. Na deze waardevolle ontmoeting werd de avond afgesloten met een biertje. Eén natuurlijk, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat hebben de fractieleden deze avond met eigen ogen kunnen zien.