TheGrue.org
Categorie: Column

Greet OosterhuisDe fractieleden van de Combinatie Gemeentebelangen schrijven zo nu en dan een column over zaken die hun bezighouden. Deze keer Greet Oosterhuis. Greet woont in Gieten.

Bestuurders focussen op recreatie en toerisme

Volgens onze voormalige burgemeester Eric van Oosterhout is de jaarlijkse bestuursexcursie van Recreatieschap Drenthe één van de leukste uitjes voor bestuurders. Met veel plezier las ik elk jaar zijn blog hierover. recreatieschap drentheAls raadslid had ik nu eindelijk de kans om aan de excursie deel te nemen. Namens onze fractie waren Jeroen en ik mee.

Traditiegetrouw vindt de eerste excursie na de gemeenteraadsverkiezingen plaats in Drenthe. Een groot aantal Drentse bestuurders komt in alle vroegte bijeen voor de aftrap, dit jaar in het gemeentehuis van de Wolden. In een rap looptempo maken we kennis met het wandelknooppuntennetwerk door Zuidwolde en daarbuiten. anwb wandelknooppuntenErgens onderweg worden we door een bus van Drenthe Tours opgepikt voor een rit naar Noord-Sleen. Daar horen we in Restaurant- en Zalencentrum Wielens hoe mountainbike vriendelijk deze ondernemer is. Hier mag je vies en bezweet binnen iets komen eten en drinken. Samenwerken met de mountainbikeclub door middel van bijzondere routes waar je na het fietsen van de route kunt douchen en ook de fiets schoon mee naar huis kunt nemen.restaurant Wielens

We vervolgen de dag in onze eigen gemeente Aa en Hunze, in Grolloo. Joytime, vrijetijdsactiviteiten: klimpark, belevingspark, strandpaviljoen en deelnemer aan Boomhut Battle van de EO (opvolger van Boomhut XXL van de SBS). We bekijken de boomhut in aanbouw voordat de rest van Nederland dat kan (uitzending start begin 2019). Een prachtige plek waar we horen hoe het recreatie expertteam van Drenthe recreatieondernemers helpt anders naar het eigen bedrijf te kijken en daarmee een visie te ontwikkelen naar de toekomst.Joytime

hunebedcentrum

Later die dag worden we in het Hunebedcentrum in Borger bijgepraat over alle veranderingen en vernieuwingen die het centrum ondergaat en presenteert Geopark de Hondsrug zich. Het Hondsruggebied is de eerste regio in Nederland met de officiële status van Geopark. Zij maakt deel uit van het European & Global Geoparks Netwerk dat nauw samenwerkt met UNESCO. Via verschillende expeditie poorten kun je kennis maken met de geschiedenis/verhalen van de Hondsrug. Na aandacht voor het verleden is er aandacht voor het heden en de toekomst op het Hof van Saksen. Als je goed bent in gastvrijheid, hoe verbeter je dat en hoe kun je dat op een 9+ houden als organisatie. We luisteren naar een gedreven jonge manager die elke organisatie inspireert met ‘doen is de nieuwe manier van denken’. Iets wat Jeroen en mij uiteraard aanspreekt.

logo geopark de hondsrug web

Een lange rit brengt ons naar Wapse. We kunnen kiezen uit een gewone of een elektrische fiets waarmee we naar de Vier Eiken rijden. Prachtige voorloper van Vitale Vakantieparken: groepsaccommodatie vervangen door voorlopig vier innovatieve en duurzame recreatiewoningen aan de rand van een uniek natuurgebied. Fiets provincie Drenthe laat ons ervaren dat er nog vele fietspaden in Zuid-West Drenthe voor verbreding in aanmerking komen. Tegenliggers moeten ruimte bieden aan (fiets)bestuurders die veelal voor het eerst kennis hebben gemaakt met een divers aanbod als het gaat om toeristisch fysiek aantrekkelijke activiteiten en bezienswaardigheden.de viereiken logo

Voor velen ging er vandaag in rap tempo een nieuwe wereld open. Voor mij als geïnteresseerde recreatieondernemer niets nieuws onder de zon. Nieuw was voor mij wel de ervaring dat gemeenten anders besturen dan we in Aa en Hunze doen. En dat leverde voor mij input op als we het hebben over bestuurlijke innovatie. Kennisoverdracht vanuit jouw eigen vak aangevuld met bestuurlijke ervaring van anderen is een dikke plus!

Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer de meeste stemmen. Wij kunnen vol trots 10 van de 21 raadszetels innemen. We hebben de coalitiebesprekingen gevoerd en hieruit is een (deels) nieuwe coalitie ontstaan. Er is een college gevormd met VVD (4 zetels) en Groen Links (2 zetels).