TheGrue.org
Categorie: Dorpenronde 2017

We komen naar u toe

20200217 balloo wkeaIn 2017, 2018 en 2019 hebben we verschillende inloopbijeenkomsten georganiseerd, waarbij inwoners onderwerpen konden inbrengen en aan konden schuiven bij ons fractieoverleg. Ook in 2020 organiseren we deze bijeenkomsten. Wat speelt er in uw dorp? Waar maakt u zich zorgen over? En waar bent u blij mee? We horen het graag!

We komen naar u toe!

We bezoeken organisaties, verenigingen en ondernemers, vergaderen op locatie en laten ons zien. Maar dat kan beter, dus komen we langs. Klik hier om te kijken wanneer we bij u in de buurt zijn. Past het u dan niet, kom dan gerust naar een bijeenkomst op een andere locatie. Of neem contact met ons op via het secretariaat of met een van de fractieleden.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

20170129 flyer 001

20170129 flyer 002

 

Categorie: Dorpenronde 2017

Data bijeenkomsten

 

Inloop: v.a. 19.00 uur

Aanvang: 19.30 uur

Datum Plaats Locatie

2020

 17 februari 2020 Balloo De Ballohoeve te Balloo
 16 maart 2020 Eexterveen Dorpshuis te Eexterveen

2019

 14 januari 2019 Nieuwediep Stichting Buurthuis Nieuwediep, Nieuwediep 117 9512 SG Nieuwediep
 11 februari 2019 Anloo Dorpshuis Anloo, Kerkbrink 2 9467 PH Anloo
 11 maart 2019 Amen De Amer, Amen 20, 9446 PC Amen
 2 mei 2019 Eexterveenschekanaal Dorpshuis De Kiep, Semsstraat 95 9659 PL Eexterveenschekanaal
 13 mei 2019 Eexterzandvoort Dorpshuis d’Aole School, Dalweg 1 9464 TE Eexterzandvoort
17 juni 2019 Anderen Dorpshuis Oes Stee, Hagenend 4, 9465 TS Anderen

2018

8 januari 2018 Annen Stichting Ons Dorpshuis, Kruisakkers 36 a
29 januari 2018 AnlooSchipborg

Dorpshuis Schipborg, Borgweg 15

5 februari 2018 Gasselternijveen MFC de SPIL, Ceresstraat 4
12 februari 2018 Schoonloo De Zevenster, Schoolstraat 4

2017

6 februari 2017 Gieterveen Dorpshuis Ous Hoes, Bonnerveen 7
6 maart 2017

Amen EkehaarElderslooEleveldGeelbroek

De Eekhof, Oal Diek 3, Ekehaar
3 april 2017 AnnerveenschekanaalEexterveenschekanaal MFC De Badde, Greveling 137, Annerveenschekanaal
1 mei 2017

Gieten

Café Veninga, Boddeveld 2
3 juli 2017 Gasselte Dorpshuis de Trefkoel, Achter de Brinken 6e
4 september 2017 GasselternijveenschemondNieuwediep Dorpshuis, Noordzijde 165, Gasselternijveenschemond
18 september 2017 AnderenEextEexterzandvoort Dorpshuis Eext, Hoofdstraat 12
2 oktober 2017 Gasteren De Gasterije, Gagels 4
23 oktober 2017 GrollooPapenvoortVredenheim Het Markehuis, De Pol 4, Grolloo
6 november 2017 EexterveenNieuw AnnerveenOud AnnerveenSpijkerboor Dorpshuis de Spiker, Hunzeweg 20, Nieuw Annerveen
27 november 2017 BalloerveldBallooDeurzeMarwijksoordNijlandeNooitgedachtRolde Stationskoffiehuis, Stationsstraat 14 in Rolde
Categorie: Dorpenronde 2017

Verslagen

 

 

20170129 flyer 001Van de inloopbijeenkomsten kun u op deze pagina's de verslagen lezen.


 

1e inloopbijeenkomst Combinatie Gemeentebelangen groot succes!

Gieterveen

Gieterveen

Maandag 6 februari vond in Gieterveen de 1e inloopbijeenkomst van Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze plaats. Onder de geïnteresseerden bevonden zich veelal bestuursleden van verenigingen, maar ook nieuwe inwoners van Gieterveen woonden deze avond bij. Punten die deze avond zoal zijn ingebracht zijn leefbaarheid en krimp, splitsing onder de bevolking vanwege de windmolenproblematiek, zorg en ouderen, passende woningbouw, sluiting van de winkel en het postagentschap en het niet meer kunnen opnemen van geld vanwege het ontbreken van een pinautomaat. De gehele avond werd aan de aanwezigen de mogelijkheid gegeven om vragen te stellen en hun verhaal te doen. Waar Combinatie Gemeentebelangen een steentje aan kan bijdragen, doet zij dat. De eerste stap is inmiddels gezet: de partij heeft Impuls in contact gebracht met de redactie van Gieterveen.com. Deze website wordt dagelijks goed bezocht door inwoners uit het dorp, maar informatie over wat het sociaal team doet en kan betekenen voor mensen uit het dorp ontbrak nog. Uiteraard neemt Combinatie Gemeentebelangen ook de andere besproken punten mee binnen de fractie en gaat hiermee aan de slag. De tweede inloopbijeenkomst vindt plaats op maandag 6 maart in Dorpshuis De Eekhof in Ekehaar. Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze ziet uit naar een waardevolle avond!


2e inloopbijeenkomst De Broekstreek

 

Broekstreek

Op maandag 6 maart 2017 streken we neer in het dorpshuis van Ekehaar, De Eekhof. Een gastvrij ontvangst in het dorpshuis van De Broekstreek. De Broekstreek is een verzameling van dorpen in het uiterste westen van onze gemeente. Naast Ekehaar betreft het de dorpen Amen, Eldersloo, Eleveld en Geelbroek. De opkomst was heel goed. We moesten steeds meer tafels aanschuiven, zodat we ook hier kunnen constateren dat een bezoek aan de dorpen in ieder geval op prijs wordt gesteld. Het dorpshuis draait goed, mede dankzij een groep inwoners die hier flink de schouders onder zet. Er is behoefte aan een grote sportzaal, want in de volleybalminnende Broekstreek vinden ze het heel jammer dat de zaal niet geschikt is voor wedstrijd volleybal. De fietsverbinding van Amen naar Grolloo heeft de aandacht, maar dat wordt ook gevraagd voor het traject tussen Ekehaar en Nijlande. Het parkeren bij De Amer levert problemen op. Mogelijkheden zijn er wel, maar dan moet SBB meewerken. Tegenover de Amer, bij de start van de Acht van Amen (wandelroute), ligt een perceel grasland dat hiervoor in aanmerking komt. Dit wordt echter als een waardevol gebied aangemerkt. En dan is er nog de vernatting ter plaatse van Geelbroek. Hierover is dringend behoefte aan meer informatie. Dit nemen we zeker mee. Het woord 'krimp' valt slecht, zeker wanneer het om de school gaat. "Wees toch positief" wordt er geroepen. Het is een goede school met best wel kansen. Op dit moment heeft het 32 leerlingen. De mobiele telefonische bereikbaarheid is heel slecht. Of de gemeente daar niet iets aan kan doen. En met het internet is het al niet veel beter. Men hoop spoedig op het glasvezelnetwerk te worden aangesloten, waarbij toch ook een beroep op de gemeente wordt gedaan. Binnen het Sociaal Domein wordt gewerkt aan koffiemiddagen en 'samen koken, samen eten'. Vanuit het dorpshuis is er een maaltijdvoorziening opgezet en hier is zeker een behoefte aan. We wijzen de aanwezigen op de mogelijkheid klachten voor wat betreft wegen, wateroverlast, openbare verlichting, e.d., te melden via de website van de gemeente. Bij het uitblijven van een afdoende reactie horen wij dit graag. Verder geven we aan dat er vele subsidiemogelijkheden zijn met dit jaar extra aandacht voor de dopren in het 'Jaar van de dorpen'. Al met al dus een bijeenkomst waarbij heel veel informatie is uitgewisseld. Op naar de volgende locatie en dat zal in Annerveenschekanaal zijn. Hierbij is ook Eexterveenschekanaal uitgenodigd. 


3de inloopbijeenkomst Annerveenschekanaal

 

Annerveenschekanaal

Het is maandag 3 april, een prachtige zonovergoten avond, als we via de Hunzevallei richting de veenkolonie Annerveenschekanaal rijden. Met voor ons, vanaf Eexterveen gezien, een weids uitzicht op de grens met de provincie Groningen. Alvorens we warm welkom geheten worden in de voormalige openbare basisschool de Badde passeren we op de Semslinie een aantal monumentale gebouwen die onderdeel uitmaken van het beschermde dorpsgezicht Annerveensche- en Eexterveenschekanaal.
Annerveenschekanaal is de derde locatie waar we mogen zijn. Van voorgaande bezoeken hebben we geleerd dat alles wat er ter tafel komt dicht bij de inwoners staat. Zo ook hier. In het dorpshuis worden we verrast met een presentatie in beeld van de Stichting MFC de Badde (opgericht in 2003) met als ondertiteling: "lekker leven in harmonie aan een mooi kanaal". In de Badde vinden, mede dankzij de vele vrijwilligers, veel activiteiten plaats: jeugdwerk, badminton, volleybal, biljart, 50+ soos, kaarten, sjoelen, toneeluitvoeringen, zaterdag cafetaria, vergaderingen en boeken uitleen. Behoud en exploitatie van het gebouw zijn hiermee gediend. De sluiting van de basisschool in 2015 was aanleiding om aan een 'dorpsbelevingsonderzoek' deel te nemen. Onderzocht werd hoe de bewoners hun leefomgeving ervaren en welke ideeën men heeft als het gaat om het invullen van de leeg gekomen klaslokalen. De stichting heeft de verplichting op zich genomen om jeugdactiviteiten en ruimtes voor jeugd intact te houden. Een zeer actieve vrijwilligersgroep, aangestuurd door Impuls, heeft het jeugdwerklokaal vernieuwd en organiseert vele activiteiten voor de jeugd. Het wordt steeds drukker met jeugdigen want de kinderen uit Annerveenschekanaal die sinds de sluiting van hun school nu met een busje naar de school in Eexterveen gebracht worden, nemen vrienden mee terug naar het jeugdlokaal. Waar de ouders elkaar vroeger op het schoolplein ontmoeten is er nu weer binding tussen de ouders dankzij het jeugdwerk. Het MFC krijgt ook meer bekendheid en daardoor heeft men in de Model Rail groep Veendam een enthousiaste groep gevonden die twee lokalen huurt. Ook dit geeft meer reuring en nieuw publiek omdat ook zij andere activiteiten naar Annerveenschekanaal brengen en daarmee nieuwe gebruikers: het jeugdelftal van Bareveld komt komende winter trainen in de sportzaal. MFC de Badde krijgt hiermee naast een dorpshuis functie ook een regiofunctie.
Daar waar men in het dorpsbelevingsonderzoek nog massaal aangaf dat de sluiting van de school een negatieve invloed zou hebben op de leefbaarheid van het dorp zie je dat door nieuwe initiatieven de sociale cohesie is toegenomen. Het kost alle vrijwilligers wel veel tijd en men moet blijven vernieuwen om goed te kunnen blijven functioneren. De boodschap is duidelijk: 'dorpskracht' verdient ten aller tijde positieve aandacht!

Na deze inspirerende presentatie spreken we over starters- en levensloopbestendige woningen, zijn er initiatieven die we kunnen ondersteunen? BOKD en Impuls zijn zeer betrokken: buurtzorg is vorige week opgestart. College bie 't pad was hier op 1 november 2016, het bezoek heeft een lijst met actiepunten opgeleverd. Wat is hiermee gebeurd? Advies: trek aan de bel bij de de ambtenaar kern- en buurtgericht werken. Heel veel achterstallig bomenonderhoud. In het 4 jaren plan staat AVK voor 2018 ingepland. Hoe ver is het met de passantenhaven? De aanbesteding is geweest en e.e.a. moet voor 1 juli 2017 gereed zijn, er is behoefte aan een trailerhelling. Het jeugdwerk neemt een belangrijke plaats in in het dorp, men is van mening dat de jeugd meer buiten moet spelen. Een groep inwoners is bezig met de ontwikkeling van een 'dorpspark' met ruimte voor het organiseren van evenementen. Er komt een speelgelegenheid, een waterpartij en fruitbomen, dus veel meer dan alleen een plek waar je "brommers kunt kieken".
Nu is de gemeente nog eigenaar van de Badde. Zou het overgedragen kunnen worden aan het dorp? Als vrijwilliger wordt er veel van je gevraagd, er komt veel op je af en als je dan ook nog eens eigenaar wordt dan krijg je er heel veel zorgen bij. Je bent op allerlei gebied aan handen en voeten gebonden, je mag bijvoorbeeld de horeca niet beconcurreren. Voor Annerveenschekanaal is het een te grote verantwoordelijkheid, dat gaat het dorp met 180 huizen niet trekken. Zoals het nu is moet het blijven, het dorp staat duidelijk achter de huidige situatie.
Bodemdaling en in het bijzonder de aardbevingsproblematiek leeft hier bij de bewoners die boven op het "Annerveensche gasveld" wonen. Aa en Hunze heeft het geen aandacht gegeven omdat men als gemeente niet geassocieerd wil worden met een aardbevingsgevoelige gemeente in Drenthe. Aardbevingen houden echter geen rekening met een provinciale grens en het feit dat de NAM ook hier in het dorp schade vergoedingen uitbetaald heeft bewijst dat je de aardbevingen die er in grote getale zijn geweest niet kunt ontkennen. Zoutwinning heeft i.t.t. gaswinning en de gevolgen daarvan wel volop de aandacht gehad, daarin trekt Aa en Hunze samen op met Assen en Tynaarlo. We weten dat de aardbevingen nog voor de zomer op de agenda staan, misschien kan het via het presidium naar voren worden gehaald, we komen hier zo snel mogelijk op terug.
De mobiele bereikbaarheid is hier goed, met glasvezel gaat men aan de slag. We verwijzen naar ECO Oostermoer Verbindt en de naar commissievergadering a.s. donderdag 6 april in het gemeentehuis.
Het fietspad van hier naar Eexterveen, een veilige route voor kinderen wordt door iedereen gewenst. De urgentie wordt ook onderkend maar het gaat niet zo snel als we met elkaar willen. De gemeente heeft co-financiering aan de provincie gevraagd en de gronden die voor de aanleg nodig zijn moeten ook eerst in eigendom zijn. Er zijn op AVK verschillende wegversmallingen om de snelheid uit het verkeer te halen. Door groot transport ontstaat er bij de huizen die bij die wegversmallingen staan schade, dakpannen rammelen en er ontstaan scheuren in de muren. Geadviseerd wordt contact op te nemen met de bekende buitendienst medewerker of anders een bericht hierover te sturen naar het gemeentehuis. De organisatie zoekt dan intern uit wie hier over gaat en deze neemt dan contact op met in dit geval de bewoner op nummer 151.
Wij hebben gemerkt dat Annerveenschekanaal op veel punten zijn of haar weg goed weet te vinden en ook goed gebruikt maakt van hulp van bijvoorbeeld de BOKD en Impuls. Wij hebben ons zeer welkom gevoeld in een 'dorpshuis' waar door het sluiten van de school treurnis om de hoek lag maar dat door heel veel enthousiaste inwoners van het dorp een tweede, misschien wel meer inspirerende multifunctionele leven heeft gekregen.
Met alle input van jullie kant maken wij ons op naar de volgende locatie en dat zal zijn in Gieten.


 4e inloopbijeenkomst Gieten

 

Gieten

Maandag 1 mei 2017 vond alweer de 4e inloopbijeenkomst plaats. Dit keer in café Veninga in Gieten waar we gastvrij werden ontvangen door mede-eigenaar Wim Veninga. We komen met elkaar meteen to the point: Wat speelt er in Gieten? We horen dat er een gebrek is aan fietsenstallingen bij het transferium en dat er veel afval rondzwerft. Hoewel het transferium onder het beheer van de provincie valt, vinden wij als Gemeentebelangen dat wij hier aandacht aan moeten besteden. Het is een plek binnen onze gemeente waar veel van onze inwoners gebruik van maken. Daarnaast wordt genoemd dat zowel inwoners als ondernemers hinder ervaren van een bepaalde groep hangjongeren die overlast veroorzaakt. Zo wordt in een aantal leegstaande panden brandjes gestookt. Wethouder Henk Heijerman geeft aan dat deze groep jongeren bekend is, ook bij de politie, en dat er op dit moment actie ondernomen wordt. Een andere vorm van overlast, is het te pas en onpas parkeren voor de winkels aan de Stationsstraat. Dit komt veelal voor als de parkeerplaatsen vol zijn en mensen ‘even snel’ een boodschap halen. Een gevaarlijk punt. Er wordt regelmatig een boete uitgedeeld, maar handhaving blijft een belangrijk punt. Parkeerproblemen ondervindt Gieten ook bij de sporthal aan de Asserstraat. Vooral op zaterdag is het een chaos en staat de straat vol met auto’s. Aan bezoekers is de mogelijkheid geboden om ook gebruik te maken van de parkeerplaatsen bij het gemeentehuis welke ongeveer 200 meter verderop zijn. Het is verstandig om bezoekers van de sporthal hierop te wijzen met bijvoorbeeld een verwijzing. Een ander punt dat wordt aangekaart is het onderzoek naar de aanwezigheid van culturele ruimtes. Hier is een tekort aan. B & W neemt de aanbevelingen uit dit onderzoek mee in de centrumvisie Gieten. Deze avond is meteen met de wethouder een afspraak gemaakt om samen nog eens om tafel te zitten en elkaars verwachtingen uit te spreken zodat de vervolgstappen en de te ondernemen acties voor beide partijen helder zijn. Henk Heijerman belooft ook een bezoek te brengen aan de Gasselterweg. Hier heeft een groep bewoners een werkgroep opgericht, welke al regelmatig contact heeft met de gemeente over geluidshinder. De werkgroep geeft aan dat het woongenot is aangetast; mensen ervaren overlast van onder meer het geluid van het laden en lossen van de vrachtwagens bij de COOP en de felle lichtreclame die de tuinen oranje verlicht. Ook een punt van aandacht voor Gemeentebelangen en waar we op terug komen. Op naar de volgende bijeenkomst op maandag 29 mei in Schipborg!


 5e inloopbijeenkomst Gasselte

Maandagavond 3 juli, de avond dat we tijdens onze dorpenronde Gasselte aan doen. We waren op bezoek in De Trefkoel, een dorpshuis waarin het horecadeel is verpacht, maar de rest geheel door vrijwilligers wordt gedragen.

Dorpshuis De Trefkoel met zicht op het Drouwenerveld

De inwoners van Gasselte zijn kennelijk tevreden inwoners, want de opkomst was niet zo hoog als tijdens voorgaande edities. Maar gelukkig weten wij ons gesteund door een aantal Gasselters uit eigen gelederen, zodat met hetgeen naar voren werd gebracht toch een goed gesprek is geweest. Die inwoners, die betrokken zijn met wat er gebeurt, hebben ook altijd wel ideeën ter verbetering van de eigen omgeving. Wij hebben uitvoerig gesproken over de aanpak van de omgeving van het dorpshuis en de school. Een andere aankleding van de weg, de parkeerplaatsen en natuurlijk speelruimte, moet de veiligheid verbeteren. Daarnaast moet deze forse ingreep een duidelijk beeld geven van de verschillende functies van het terrein rond de gebouwen. De aanpak vanuit de inwoners zelf is iets dat ons als Gemeentebelangen wel aanspreekt. Wij juichen dit soort zaken toe. Via verschillende kanalen probeert men aan subsidie te komen. Het project is te groot voor alleen de gemeentelijke kas, maar daar waar nodig hebben wij zeker een luisterend oor.

Van Gasselte naar het Drouwenerveld, via de schaapskooi, is een route die ontwikkeld kan worden. Entree tot het gebied via of vanaf het dorpshuis behoort tot de mogelijkheden. Hierover wordt in ieder geval nagedacht. In dat kader komen ook de nutsvoorzieningen bij de schaapskooi aan de orde. Dit laatste is iets dat verder uitgewerkt moet worden. CGB blijft graag op de hoogte van de ontwikkelingen en daar waar mogelijk zullen wij graag onze steun geven. Naast de toeristen is het ook voor de eigen inwoners van belang dat de mogeli9jkheden in de directe omgeving ten volle worden benut.

Verder spreken we nog over de nieuwe kinderopvang in de voormalige Rabobank en de invloed die dit mogelijk heeft op de bestaande kinderopvang in het dorpshuis. Deze laatste is natuurlijk van belang voor het dorpshuis als zijnde een grote huurder. Maar ja, er is een vrij vestigingsklimaat en wij zijn geen tegenstander van marktwerking. We hopen echter wel dat de twee bedrijven goed naast elkaar kunnen draaien, opdat het dorpshuis haar inkomstenbron blijft behouden.

Afsluitend hebben we kunnen zien dat het best goed gaat in Gasselte. Een levendig en initiatiefrijk dorp. Gewoon doorgaan zullen we maar zeggen!


 

 6e inloopbijeenkomst Gasselternijveenschemond

 

Gasselternijveenschemond

Na het zomerreces stond als eerste Gasselternijveenschemond en Nieuwediep op de agenda van onze dorpenronde. We werden hartelijk ontvangen in het dorpshuis. Ruimte genoeg in de gymzaal, waar de muzikale klanken op de achtergrond ons gedurende een deel van de avond vergezelden.

Het is niet lastig te raden wat in de dorpen in het veengebied van onze gemeente de gemoederen bezighoudt. We hebben dan ook lang en uitvoerig gesproken over de komst van de windmolens. Natuurlijk komt dan ook ons standpunt aan de orde. Over hoe wij er in stonden ten tijde van het vaststellen van de gebiedsvisie en vooral ook waarom wij er zo in stonden. Het is goed de gelegenheid te krijgen dit uit de doeken te doen. CGB is nooit voor een groot windmolenpark geweest. Hooguit 30MW aan windenergie (7-9 molens) in onze gemeente vonden we genoeg. Wij zijn even teleurgesteld in de gang van zaken als de direct betrokkenen, al beseffen we heel goed dat het voor de bewoners een heel andere en pijnlijke zaak is.

Moties (ook van ons) over o.a. de mogelijkheid van zonneparken en  brieven van college en raad naar minister en volksvertegenwoordigers hebben tot nu toe weinig uitgehaald. Het is nu eenmaal Den Haag dat beslist en het is duidelijk dat de politieke partijen in het Haagse gaan voor de windturbines. Zij manen de minister zelfs tot spoed. En weer zal Tegenwind Veenkoloniën een brief sturen naar onze volksvertegenwoordigers. Naar aanleiding van ons gesprek zal ook CGB een brief sturen met verwijzing naar de brief van Tegenwind. We zullen kijken of we een helder beeld kunnen krijgen waar het gaat om waardevermindering van woningen en willen we graag weten waar het geld uit het gebiedsfonds aan wordt besteed.

Toch kwamen nog andere zaken ter tafel. Over hoe het zit met bomenonderhoud en het maaibeleid. Er wordt aandacht gevraagd voor het trottoir ter hoogte van het Bakkersbos. En ja, het gaat goed met het dorpshuis. Er is gelukkig voldoende te doen al is de  tweespalt in het dorp ook hier voelbaar.

Wij waren erg blij met dit open gesprek. Een gesprek waarbij goed geluisterd is naar elkaar en een gesprek waar wij wat mee kunnen. Naar de toekomst toe zal er heel wat moeten gebeuren. Met het inzicht van nu mag men er op rekenen dat wij er zullen zijn voor onze inwoners.


 

7e inloopbijeenkomst Eext

 

Eext

Op visite in Eext. In café Homan, het dorpshuis van Eext. Dat is het sinds een aantal jaren. Op dit moment vraagt men zich in Eext af hoe het verder moet. Moet het dorp eigenaar worden? Dat zou wel de mooiste oplossing zijn, maar zoiets is niet zo eenvoudig te realiseren. Toch zijn alle aanwezigen van mening dat als het ergens kan, dit toch zeker in Eext zou moeten kunnen. Wij, van gemeentebelangen, geloven daar zeer zeker in. Er zal nog heel veel moeten gebeuren, maar een dorp dat een kleine supermarkt in de been weet te houden, moet ook een dorpshuis kunnen runnen. Wel vinden wij dat de aanwezige verenigingen zo veel mogelijk gebruik moeten maken van dit dorpshuis. Mochten hiervoor nog aanpassingen nodig zijn, dan horen we dat graag.

Het onderwerp 'stroperigheid' komt ter tafel. Enkele zaken lopen al vele jaren. Het tunneltje in het Evertsbos had al lang een flauwere hellingshoek kunnen hebben. Deskundige vrijwilligers kunnen de eigen werkzaamheden snel uitvoeren. Hoe kan het dan dat hier jaren over heen moeten gaan. Sinds 2011 staat dit al op de agenda. De tunnel aan de Stationstraat moet nodig eens een schilderbeurt ondergaan, althans dat is de bedoeling. Een schildering zal worden aangebracht en volgens wethouder Henk Heijerman zou hier groen licht voor moeten zijn.

Containers voor glas of kleding zijn veel mensen een doorn in het oog, wanneer deze een anders fraai dorpsaangezicht verstoren. Op meerdere plaatsen in onze gemeente speelt dit en een oplossing is dan de inzet van ondergrondse containers. Volgens de aanwezigen spreekt men hier van tien jaar over en dat terwijl ook hier zelfwerkzaamheid is aangeboden.

Het oude fietspad van Eext naar Gieten ligt er erbarmelijk bij. Er wordt aangegeven dat de gemeente nog een behoorlijke strook grond bezit langs het fietspad en dat dit toch mogelijkheden moet bieden voor een, van de zandweg gescheiden fietspad, en ruimte voor landbouwverkeer. De wethouder zal hier eens naar kijken en wij horen graag wat de mogelijkheden zijn.

Wegen en bermen zijn onderwerpen die we in elk dorp haast wel tegenkomen. Zo ook in Eext. De snelheid ter hoogte van de school komt aan de orde en hiermee tal van mogelijke oplossingen. Aanwezigen zijn het echter eens dat veelal door de eigen inwoners te hard wordt gereden. Elkaar aanspreken is dan de beste aanpak. De verlichting na de fietsbrug richting Gieten kan een extra lamp gebruiken, waardoor een gevaarlijke knik in de weg beter opvalt. De klinkers in de weg bij Witzand is een project dat duidelijk iets meer is dan een onderhoudsklusje. Neemt niet weg dat hier melding van gemaakt moet worden. Wij wijzen nogmaals op de mogelijkheid meldingen direct via de website van de gemeente te doen. De ervaring hiermee is goed.

Wij vragen de aanwezigen eens te bezien of er vanuit Eext een afvaardiging in de te vormen werkgroep zwembaden plaats kan nemen. Tenslotte heeft Eext toch ook belang bij het zwembad Zwanenmeer. En verder komt nog het fenomeen starterswoning aan de orde. Hoeveel belangstelling is er? Wat kan of moet de gemeente doen? De stap voor starters in zee te gaan met een aannemer of ontwikkelaar is een grote stap. Kunnen we iets doen deze stappen kleiner te maken?

U leest het. Er gebeurt veel, maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Alles kan niet, maar wat kan wel. Hoe snel kan dat? Feit is dat vrijwilligers gemotiveerd worden door het kunnen uitvoeren van ideeën. Ideeën die een breed draagvlak onder de inwoners hebben. We moeten dus echt eens gaan kijken wat we hier mee kunnen. Gemeentebelangen ondersteunt vrijwilligers van harte. Wij weten als geen ander dat de kleine dorpen floreren doordat vrijwilligers de schouders er onder zetten. Het Leefbaarheidsfonds heeft zijn dienst al bewezen, maar vanavond hebben we weer eens gehoord dat het klaar staan voor de vrijwilligers vanuit de gemeente minstens net zo belangrijk is.

Wilt u ook punten inbrengen? U vindt ons maandag 2 oktober in De Gasterije in Gasteren. Graag tot dan!


8e inloopbijeenkomst Gasteren

 

Gasteren

Maandag 2 oktober worden we hartelijk ontvangen door Marchinus en Miranda, beheerders van dorpshuis De Gasterije in Gasteren. Met elkaar zitten we in de sporthal. Speciaal voor avonden als deze wordt de helft van de hal van vloerbedekking voorzien, zodat de vloer van de sporthal niet aangetast wordt door stoelen die schuiven en zwarte zolen. Goed bedacht!

Met elkaar bespreken we wat er leeft in Gasteren. Buiten onze (steun)fractieleden om, valt de opkomst wat tegen. Of misschien ook wel niet. Het kan een signaal zijn dat de inwoners het hier prima naar hun zin hebben en er op dit moment niet iets speelt waarover zij willen praten. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Het eerste punt dat wordt aangedragen is de afvalinzameling. De betreffende inwoner pleit voor ondergrondse containers. Deze meneer zamelt nog weinig afval in en kan naar eigen zeggen prima zonder de drie containers aan huis. Als hij dan eventueel ook de afvalzak van de buren mee moet nemen naar de ondergrondse container, zal hij dat met liefde doen. Een idee voor een afvalpilot in Gasteren? In ieder geval een leuke uitdaging om over na te denken!

Daarnaast wordt de openbare verlichting aangekaart. De verlichting in Gasteren is goed en bovendien nog lang niet afgeschreven. Fijn. De verlichting bij de bushaltes is ook goed. Misschien wel te goed, volgens de aanwezigen. De hele nacht worden de reclameposters in de bushokken fel verlicht. Hinderlijk fel, wordt er zelfs gezegd. Dit gaat buiten de gemeentelijke regelingen om, maar we onderzoeken graag wat we hierin kunnen betekenen. Later in de avond en ’s nachts is er weinig verkeer en is het dan inderdaad nodig om de posters ook duidelijk te verlichten? We geven aan hierop terug te komen en sluiten de avond af met een drankje. In de ruimte naast ons wordt nog druk gebiljart door de plaatselijke vereniging. Mooi, die reurigheid op de maandagvond!

Wilt u ook punten inbrengen? U vindt ons maandag 23 oktober in Het Markehuis in Grolloo. Graag tot dan!


 9e inloopbijeenkomst Grolloo

 

Grolloo

Een mooi gevulde barzaal in Het Markehuis en een goede inbreng van de aanwezigen. Vertegenwoordigers van verenigingen zijn unaniem heel tevreden over de samenwerking met de gemeente. De gemeente wordt als behulpzaam, meedenkend en ook faciliterend gezien. Een opsteker die we graag doorgeven!

Men heeft Grolloo na aan het hart liggen. De inwoners zijn goed betrokken bij alles wat er speelt en er speelt altijd veel in dit dorp.

Hoofdstraat en fietspad Amen-Grolloo

De renovatie van de Hoofdstraat brengt het een en ander teweeg. Situatietekeningen uit het plan "Mooi zo, veilig zo" komen op tafel. Dit plan uit 2007 kan best meedraaien in de discussie rond de aanpak van de Hoofdstraat, blijkt na uitleg van inwoner Henk Zeelenberg. Met elkaar nadenken om voor de toerist een herkenningspunt te realiseren als 'centrum' zodat mensen zich bewust hiervan worden en niet zo het dorp weer uit gaan. De Hoofdstraat zal worden aangepakt, gelijktijdig met de riolering. Dit groot onderhoud staat gepland voor eind 2018 en is in de begroting van dat jaar opgenomen. "Wat tot nu toe duidelijk is, is dat we dat samen met het dorp gaan doen.", aldus Henk heijerman. "Met z'n allen hebben we het over het plan en zodanig dat er draagvlak komt. Het kader financiën is medebepalend. Zo doen we dat nu ook met fietspad Amen-Grolloo.Dit doen we samen met bewoners van de Amerweg. Bewoners worden erbij betrokken." Op 30 oktober is er een inloop middag-avond georganiseerd in Het Markehuis. De gemeente zal dan een aantal scenario's laten zien. Op 2 november is er een commissievergadering. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Bouwplannen Grolloo

Ons standpunt: als er behoefte is aan bouwen, gaan we bouwen. Het mooiste plan is een plan die gefaseerd wordt toegepast. "Ondernemers gaan begin november berichten hoeveel belangstellenden er zijn.", aldus Henk Heijerman.

Zorg in Grolloo

Een ondernemer heeft de naast het Markehuis gelegen boerderij gekocht en daar wordt een nieuw gebouw neergezet, bestemd voor ouderen die in het dorp willen blijven wonen en waar zorg kan worden verleend indien gewenst.. Een werkgroep is nu druk aan het onderzoeken hoe dit invulling moet krijgen en hoe het financieel rond te krijgen is. De intentieverklaring ligt nu bij het college.

Dorpssuper

Gaat niet zo goed met de supermarkt. Omzet loopt in de wintermaanden te veel terug. Ons voorstel: de ondernemer in contact brengen met coöperatie Onze Winkel in Eext en evt. de contactpersoon van Werkplein Drentsche Aa. Wij kunnen en willen wel voor die contacten zorgen. Als gemeente kunnen we niet veel, daar het om een particulier bedrijf gaat.

Algemene opmerkingen

Het slechtste paadje ligt langs het Markehuis. Renovatie van De Pol en het weggetje naar de school en sportveld zouden mooi passen bij de mogelijke bouw van het zorgcomplex.
Voetpaadje bij Schoolstraat is heel smal. Dit ligt vooral aan te weinig snoeiwerk.Aangezien de hegen van de aanwonenden zijn, ligt de oplossing wellicht in het contact zoeken met deze aanwonenden.
Stroomaftappunten aan de Hoofdstraat. Voor de markten bijvoorbeeld. Dit zou meegenomen kunnen worden bij de renovatie. Het is in ieder geval een bekende wens.
Bushalte bij het kerkhof. Te weinig fietsenstandaards. Voorstel: 'nietjes' plaatsen en dit zou kunnen ter plaatse van de achteringang van het kerkhof.
De inwoners missen een openbaar zwembad in de omgeving. Zeker nu ook de mogelijkheden op Nooitgedacht nihil zijn. Wel wordt dank uitgesproken in de richting van De Berenkuil. Buiten de pieken mogen de kinderen uit het dorp gratis gebuik maken van het zwembad op de camping.

Maandag 6 november zijn we in Dorpshuis de Spiker in Nieuw Annerveen. Waarover wilt u met ons in gesprek?

 


 

10e inloopbijeenkomst Nieuw Annerveen

 

Nieuw-Annerveen

Het was koud, de 6de november 2017, echt guur en we stonden te wachten voor de ingang van het dorpshuis De Spiker. De verkeerde ingang en vandaar dat we ook dachten dat er nog niemand aanwezig was. De ingang waardoor we toch vaker naar binnen zijn gegaan. Het voorste deel (de voormalige school) maakt nu geen deel meer uit van het dorpshuis, maar wordt beheerd door de gemeente. Via de zij-ingang kwamen we in de warmte van het dorpshuis terecht. Het ontvangst was hartelijk en de koffie met koek smaakten goed.

Het dorpshuis zelf was meteen een bron van discussie. Nou ja, discussie, we waren het eigenlijk wel direct grotendeels eens met de opmerkingen. Het oogt nou niet driect mooi. Het gebouw ligt er een beetje troosteloos bij. Of de gemeente hier niet iets aan kan doen? En wat nog belangrijker is, wat staat er nu te gebeuren met het schoolgedeelte? Wij zullen het eens gaan navragen, want ook wij hadden iets meer voortgang verwacht. De inwoners zijn nog steeds van mening dat hun oorspronkelijke plannen wel een kans van slagen hebben. Combinatie Gemeentebelangen is voorstander van het overdragen van een dorpshuis aan een stichting. Deze stichting moet dan haar eigen broek ophouden, met dien verstande dat het gebouw in goede staat wordt overgedragen. Met de 30-70 regeling voor groot onderhoud, het aanbrengen van zonnepanelen, blijft de exploitatie een verantwoordelijkheid voor de stichting. Eigenlijk zeggen wij dat het dorp en haar omgeving staat voor haar dorpshuis. Daarnaast zullen wij een dorpshuis, waarvan duidelijk is dat het een groot draagvlak heeft, niet zo maar laten vallen. De aanwezigen zien hier wel mogelijkheden, maar zeggen ook dat er dan nog wel gewerkt moet worden aan het huishoudboekje. Ons advies in dezen is eens te gaan buurten bij andere dorpshuizen. geen dorpshuis is gelijk, maar allicht kun je bij een ander iets opsteken.

Veiligheid is altijd een dankbaar onderwerp. Zo ook hier. Fietsen naar school in Eexterveen langs de Hunzeweg is geen pretje. Hierbij komen ook de diepe -van betonnen kanten voorziene - sloten langs deze weg aan de orde. Beslist geen pretje, mocht je daar in belanden. En nu we het toch over de Hunze weg hebben, neem dan ook even de verzakking mee, net buiten de bebouwde kom richting Eexterveen.

Dat glasvezel hier ook aan de orde komt is geen wonder. In de eerste plaats al omdat we geen beschikking hebben over wifi in het dorpshuis. Dit is iets waar de iPad-gebruikers vanuit de raad niet meer zonder kunnen. Helaas, dit gaat in het dorpshuis nog niet lukken. (Tijdens de begrotingsvergadering op 9 november zegt wethouder Lambert toe dit in alle openbare gebouwen te regelen. - We zullen hem hieraan houden.) Wij zeggen de glasvezel een nutsvoorziening had moeten zijn. De provincie moet een rol spelen en de gemeente zo goed mogelijk faciliteren. Wij blijven, naast alle overige fractie trouwens, aandacht vragen voor snel internet voor iedereen.

De planning van het bomenonderhoud is ook een terugkerend onderwerp. Het is duidelijk, na jaren van bezuiniging krijgt iedereen te maken met dit achterstallig onderhoud. Gewezen wordt op de gemeentelijke website. Hier is een en ander te lezen over de planning en de gang van zaken. Onze wethouder Henk Heijerman is verantwoordelijk voor het bomenonderhoud. Hij zegt heel tevreden geluiden te horen van inwoners op plaasten waar het onderhoud al heeft plaats gevonden. Het hele plan duurt echter vier jaar. Mochten inwoners hinder ervaren, dan kan men met een eenvoudige melding op de website, aandacht vragen voor de problemen. De ervaring leert dat hier meestal vlot op wordt gereageeerd. Mocht het niet zo zijn, dan weet u ons te vinden.

Maandag 27 november zijn we in het Stationskoffienhuis in Rolde. Waarover wilt u met ons in gesprek?


11e inloopbijeenkomst Rolde

 

 

Rolde

Maandag 27 november kwamen we met onze fractie in Rolde. In Rolde is veel gaande. Een groot dorp met veel verschillende belangen waar we de afgelopen periode veel beslissingen voor hebben moeten nemen. Denk dan aan de Boerhoorn, het inrichtingsplan van de doorgaande weg, eventuele geluidswering langs de N33 en een fietsoversteek bij de Koningin Wilhelminalaan. Uiteraard was er bij deze beslissingen altijd contact met de inwoners, via klankbordgroepen, de commissie Dorpsbelangen of tijdens informatiebijeenkomsten. Het was goed om hier in Rolde in gesprek te gaan. Meerdere onderwerpen kwamen aan de orde.

Het doel van de shared space inrichting in het centrum van Rolde blijkt niet te werken. Er is nog veel verkeer waardoor fietsers en wandelaars zich in dit gebied niet veilig voelen. Hoewel de situatie nog niet goed te beoordelen is in verband met de wegomleiding in Assen, is de verwachting dat ook in een normale situatie het doel niet gehaald wordt. Hoe kunnen we Rolde verkeersluw maken? Want alleen dan zullen voetgangers en fietsers zich veiliger voelen.

Op het plein tussen chinees en pub wordt structureel geparkeerd, terwijl hier een parkeerverbod is. Reden hiervoor is dat de geboden parkeerruimte onvoldoende is, mede door de hoeveelheid mensen die in die buurt werken. Er is een parkeerverbod, maar er wordt niet gehandhaafd. Mogelijk kunnen we hier met een parkeerschijf/kort parkeren gaan werken. Ook dan moet er echter gehandhaafd worden. En is er een mogelijkheid voor de langparkeerders om elders in de omgeving te parkeren?

Uiteraard komen de plannen van de Boerhoorn ook aan de orde. Hoe deze plannen er exact uit gaan zien wordt momenteel uitgewerkt met de klankbordgroep. Duidelijk is dat de sport- en gymzaal blijven staan, en het huidige ontmoetingscentrum wordt afgebroken, om er een nieuwe te laten plaatsen. Kapitaalvernietiging? Ja, natuurlijk is het zonde iets af te breken. Maar het huidige voldoet niet en nieuwbouw blijkt voordeliger dan verbouw. De oproep om daarnaast ook de gymzaal te vergroten, zodat hier zaalvoetbal plaats kan vinden wordt uiteraard gehoord. We kunnen echter niets beloven, in verband met kosten. Daarnaast wordt de horecafunctie tijdens de diverse sportwedstrijden aangestipt. Dit moet niet worden onderschat.

Probleem wat nog wordt genoemd is de afstand tussen gemeente (of de bureaus die handelen namens de gemeente) en inwoners: het dorp maakt een goed en gedegen plan en een bureau doet er een plas over waardoor het plan een totaal andere wending krijgt. We begrijpen wat er bedoeld wordt. Dit kan niet de bedoeling zijn. Gelukkig kunnen we zeggen dat dit steeds meer uitzondering dan regel is.

Maandag 11 december zijn we in MFC De SPIL in Gasselternijveen. Waarover wilt u met ons in gesprek? (Vanwege weersomstandigheden is deze verplaatst.)


12e inloopbijeenkomst Annen

 

Annen

In Annen spelen een aantal punten:

Winkelcentrum
Men maakt zich zorgen om het winkelcentrum. Op het moment dat de plannen in de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren doorgaan zullen mensen naar Zuidlaren trekken voor de boodschappen. Wat kunnen we daaraan doen, wat kan de gemeente eraan doen en wat kunnen ze zelf?

Onze wethouder heeft een afspraak staan met de eigenaar van het winkelcentrum. Mogelijk kan de eigenaar iets bewerkstelligen. De gemeente kan daarnaast initiatieven en plannen voor verbetering stimuleren, meedenken in mogelijkheden. Het blijft echter altijd iets van de ondernemers en de eigenaar van de panden. En de inwoners van Annen zelf. Zij moeten er de boodschappen halen.

Woningbouw
Ook woningbouw kwam aan de orde. Aan de hand van het woonwensenonderzoek is een groot uitbreidingsplan niet nodig. Wel zeggen aanwezigen dat een klein uitbreidingsplan zeker wel kans van slagen heeft. Jongeren die uit Annen getrokken zijn en terug te willen, mits er geschikte woningen zijn. Ook seniorenbouw heeft kansen. ‘t Holthoes heeft plannen om twee kamer appartementen aan te bieden. Dit is echter alleen voor ouderen met een indicatie. Het zou mooi zijn dat er voor de laag daaronder woningen in Annen zijn.

Sportverenigingen
Verenigingen moeten steeds meer zelf doen aan hun locaties. Denk aan de VV Annen. De subsidies die ze kregen voor zelfwerk is inmiddels omgezet in huur voor gebruik van de velden (dit maakt jaarlijks een verschil van 7 duizend euro). De VV Annen heeft het heel goed voor elkaar, dankzij vele vrijwilligers en creatieve oplossingen om geld te maken. Zij hebben de winkel op orde. Maar wat als verenigingen de winkel niet zo goed op orde hebben. Mogen zij dan de hand ophouden? Dit is een redelijke vraag gezien de besluitvorming rondom de verbouw van kleedkamers en kantine van de VV Gieten. Als tip wordt gegeven dat er zonnepanelen aangevraagd kunnen worden. De raad heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld. Hier kan de VV Annen ook gebruik van maken, eventueel samen met de tennisvereniging.
Ook de sportverenigingen die gebruik maken van de sporthal maken zich zorgen. De kosten worden steeds hoger. De huur van de gemeentelijke sporthallen zijn afgelopen jaar bevroren, waarbij we hebben gesteld te kijken naar de gevolgen. We proberen die huur uiteraard zo laag mogelijk te houden, juist omdat we willen dat iedereen moet kunnen sporten.

Openbaar vervoer
Er is geld beschikbaar gesteld voor een goede Qliner opstapplek langs de N34. Hier wordt aan gewerkt. Er komt een goede plek voor fietsenstalling en dergelijke. Dit gaat een stuk sneller dan de bus via Schuilingsoord en Zuidlaren. Er moet echter ook een bus door Annen blijven rijden, ook al komen er enkele klachten ivm overlast.


13e inloopbijeenkomst Schipborg / Anloo

 

Schipborg

Schipborg heeft ambitie

Maandag 29 januari waren we te gast in Schipborg. Een niet zo groot dorp, grenzend aan de Strubben-Kniphorstbos en stroomdallandschap Drentsche Aa. Ook bekend van een door architect Berlage ontworpen monumentale boerderij en natuurlijk vooral bekend van het FestiValderAa.

Schipborg is een forensendorp. Er wonen nog weinig autochtone inwoners. De vroegere structurele verbanden zijn verdwenen, waardoor het iets uiteen viel. Met meer en nieuwe activiteiten die op het dorp zijn toegesneden wil men zorgen voor meer binding aan en in het dorp en wil men proberen het Noaberschap weer tot bloei te brengen.

Hiervoor staat het dorpshuis centraal. Dat is de kern die versterkt moet worden. Daar heeft men de hulp van de gemeente bij nodig. Het dorpshuis moet up to date zijn, aansluiten bij de huidige tijd en bij de wensen van de inwoners. De samenwerking tussen Dorpshuis, Dorpsbelangen en Tennisvereniging is goed. Samen overlegt men met de gemeente over de toekomst van het dorpshuis. Moet het dorpshuis overgedragen worden aan het dorp? Wat doen we met het sportterrein? Wat is realistisch? Ze werken momenteel samen aan een totaalplaatje. De ambitie is hoog. Ze gaan voor het beste dorpshuis van Drenthe in 2019.

Jongeren kunnen in Schipborg geen woning krijgen. Er is geen ruimte voor nieuwbouw. Gelukkig zijn er de laatste tijd wel jongere gezinnen naar Schipborg gekomen.
De bewoners van de verschillende recreatiewoningen zijn wel betrokken bij het dorp maar integreren doen ze niet echt. Hoe denkt het dorp over de eventuele dubbelbestemming? Wonen en recreëren op één park? Duidelijkheid is wat men het belangrijkste vindt. En dat is begrijpelijk.
En een eventuele verdubbeling van de N34? Je hebt duidelijke voor- en tegenstanders. Logisch. Bij sommige inwoners komt de N34 dan wel heel dicht bij. Maar, voorlopig is dit bij de commissie Dorpsbelangen nog niet echt een gespreksonderwerp.

De werkgroep glasvezel geeft aan dat het niet echt opschiet. Ze waren er bijna klaar voor, het dorp wou. Maar ze zijn gevoelsmatig weer terug bij af. Volgende week woensdag komt gedeputeerde Jumelet naar Aa en Hunze. Het is goed om daar een duidelijk signaal af te geven:"Provincie doe iets!"

Successen zijn er ook. Zo vertelt men trots over de werkgroep die zich bezig houdt met de veeg en strooi machine waarmee men de fietspaden in het dorp zelf schoon kan houden.

En als we aanhet einde van de avond te spreken komen over mountainbikers in de omgeving en hard rijdende auto's door de dorpskern, dan heeft dat alles te maken met gedragsverandering. We geven de tip mee dat men de gemeente kan vragen om met enige regelmaat de smileys te plaatsen. Vele bestuurders gaan minder hard rijden als ze ermee geconfronteerd worden.


14e inloopbijeenkomst te Gasselternijveen

 

Gasselternijveen

Maandag 5 februari waren we te gast in MFC de Spil in Gasselternijveen. Binnen de gemeente Aa en Hunze beslist een kerndorp met pit. Alle aanwezige (steun)fractieleden zijn onder de indruk van wat men hier in Gasselternijveen allemaal tot stand heeft gebracht. Daar ontvangt men ook regelmatig een prijs voor. Een goed voorbeelddorp voor andere dorpen in Aa en Hunze.

Reconstructie vaart en centrum

Met 150 mensen uit het dorp is in 2006 een Dorpsvisie geschreven met als ondertitel 'Een dorp met visie is een dorp met toekomst'. Men is zeer tevreden over wat er door het dorp samen met de gemeente is gerealiseerd. Er is nog maar één wens: het opengraven van de vaart. Het karakter van het gebied is met onder meer het afgegraven turf en de verdwenen scheepvaart volgens de aanwezigen verloren gegaan. Het dorp wil graag dat de vaart open gegraven wordt en dat het centrum met zijn monumentale panden een reconstructie ondergaat. Als er een totaalplan komt dan gaat Gasselternijveen voor 'het Giethoorn van het noorden'. De lat ligt hoog.

Ouderenhuisvesting

Ouderenhuisvesting heeft de aandacht van het dorp. Samen met de huisarts en buurtzorg heeft men 90 inwoners van 75 jaar en ouder gevraagd waar behoefte aan is. Men wil graag een soort Maandhoes zoals in Gasselte, want er is een grote behoefte aan kortdurende opvang (KDO). Zo zouden 12 tot 14 units volstaan. Natuurlijk mogen inwoners van de gemeente die niet in Gasselternijveen wonen er, indien nodig, ook gebruik van maken. Daarnaast zijn er vergevorderde gedachten over een pilot 'dorpsregisseur'. Gekoppeld aan de sociale dagopvang in 'de huiskamer' voor kwetsbare ouderen zonder indicatie.

Glasvezel

Verder wordt deze avond genoemd dat Gasselternijveen, in tegenstelling tot andere kerndorpen in Aa en Hunze, veel inwoners kent die in de bijstand zitten. Het dorp heeft hier verreweg ook de meeste huurwoningen. De werkgroep 'glasvezel' vindt het van het grootste belang dat ook deze woningen voorzien worden van glasvezel. De bewoners kunnen de aanleg er van niet betalen. Kan de gemeente hierover in gesprek gaan met de woningstichting?

Recreatie

Over naar recreatie. Het veenkoloniaal gebied kent best wel veel recreatie. Denk aan Roompot Vakanties HunzePark. De gemeente subsidieert het park voor het openhouden van het zwembad voor de bevolking met jaarlijks € 100.000,-. Als het zwembad overgaat naar Roompot is het dan een idee om dat geld op een andere manier aan het dorp te doen toekomen? Verder wordt genoemd dat de Molen de Juffer al geruime tijd stilstaat. Elders is een constructiefout in een molen ontdekt en daarom staan alle vergelijkbare molen in Nederland stil. Men zoekt naarstig naar hoe men dit probleem kan oplossen. Het punt heeft zeker de aandacht van de wethouder. Het dorp wil graag dat de molen weer kan draaien op 12 mei 2018.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer heeft continue aandacht nodig. Nu is het lijn 73 die niet meer door het dorp rijdt. Door de samenwerking te zoeken met de buurtbusvereniging wordt de route die deze vereniging rijdt met haar busje uitgebreid. De samenwerking met het OV bureau en de gemeente wordt als uitstekend ervaren. Het OV bureau levert bijvoorbeeld twee nieuwe busjes en de vereniging zelf kent genoeg vrijwilligers die als chauffeur dienst willen doen. Voor lijn 73 maakt de gemeente op twee plaatsen aanpassingen aan de weg om busreizigers veilig te kunnen laten oversteken.

Daarnaast worden we deze avond gewezen op de komende nieuwe Waterschapswet. Het is nu nog een notitie bij de unie van waterschappen maar het zit eraan te komen en het betekent dat de lasten voor de burger verdubbeld gaan worden.

Wind- en zonenergie

Natuurlijk hebben we het ook over windmolens. We leggen uit hoe Combinatie Gemeentebelangen erin staat. Wij staan nog steeds achter de gebiedsvisie met de voorwaarden: 30 megawatt, goede compensatie en geen gevaar voor de volksgezondheid. We hebben tegen de nu voorliggende plannen gestemd. Wel hebben we de initiatiefnemers gevraagd draagvlak te creëren. De vraag hoe om te gaan met de verdeeldheid in het dorp, hoe los je dat op, blijft onbeantwoord. De aanwezigen noemen dat er meer aandacht zou moeten zijn voor schade die is ontstaan door gaswinning en/of het plaatsen van windmolens. Combinatie Gemeentebelangen heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat zij voorstander is van een onderzoek naar de waardevermindering van woningen. Een andere vorm van energie is zon. Voor alle dorpshuizen in Aa en Hunze komt er een tweede ronde zonnepanelen. Waarom niet voor de MFC's? De wethouder komt hierop terug, want een deel van het MFC is gewoon een dorpshuis.

Star en Leefbaarheidsfonds

De wethouder vertelt dat de gemeente Aa en Hunze samen met Stadskanaal en de Provincie Drenthe onder leiding van CMO Stamm een haalbaarheidsonderzoek naar overname STAR laat doen. Daarnaast vertelt het dorp dat men op dit moment werkt aan een historische scheepsvaartwandeling. Dit doet men in samenwerking met Wandelcafé's. We kunnen de aanwezigen geruststellen daar waar het gaat om het leefbaarheidsfonds. Men kan per gebeurtenis maximaal € 25.000,- uit het fonds ontvangen. Als de pot leeg is dan komt er weer nieuw geld in. Uiteraard moet er sprake zijn van cofinanciering.

Een mooi, laatste agendapunt is de Oostermoertentoonstelling. Deze wordt van 17 tot 22 juli georganiseerd in Gasselternijveen. Dit jaar bestaat Oostermoer 150 jaar en pakt met groots uit. Combinatie Gemeentebelangen ziet ernaar uit!


15e inloopbijeenkomst te Schoonloo

 

Schoonloo

 Op 12 februari 2018 waren we in De Zevenster, het dorpshuis van Schoonloo.

Veel onderwerpen en een grote betrokkenheid waren aan de orde in Schoonloo. Steeds meer stoelen werden er bij geschoven. Het was een waardevolle avond met inhoud en inbreng uit het dorp. De openbare parkeerplaats en de daarover hangende heg is een doorn in het oog van veel Schoonloërs én hun bezoekers. Normaal parkeren is er niet bij. Bovendien komt het de veiligheid van Schoonloo niet ten goede. Mensen voelen zich er niet veilig in verband met inbraken die er de afgelopen periode zijn gebeurd. Iets waar wij best van schrokken. Wij wijzen op het gebruik van gratis buurtpreventie bordjes. Deze kan men bij gemeente aanvragen.

Net als in alle dorpen kwam de verkeerssnelheid ook aan de orde in Schoonloo. De weg richting Elp, de weg richting Borger, eigenlijk wordt overal te hard gereden. De tijdelijke smiley-borden kunnen aangevraagd worden bij de gemeente. Net als snelheidscontroles.

Een verzoek om verbreding van de Koestukken- en Warmebossenweg is al vaker gedaan en echt noodzakelijk ivm de toename van de verkeersintensiteit. Dit is behoorlijk toegenomen, terwijl de weg er niet op is aangepast. Dit is typisch zo’n weg waar een breder strook graskeien de weg een stuk veiliger zou kunnen maken.

Daarnaast spraken we over de soppende Brinkakkers, het langdurige vergunningentraject voor het amfitheater, lantaarns en het onderhoud van bossingels en bermen. Én we hebben uitgebreid gesproken over het dorpshuis. Het meerjarenonderhoudsplan houdt Schoonloo bezig. En dat is logisch. Voor een dorp als Schoonloo betekent dit - ook met de goede regeling die de gemeente biedt (30-70 regel) - fikse investeringen van de verenigingen die er gebruik van maken. Maar, de wil is er en dat is voor Combinatie Gemeentebelangen voorwaarde voor ondersteuning. Dat geldt ook voor de plannen om de entree van Schoonloo aan te pakken. Mooie ideeën waarbij wij als gemeente moeten faciliteren. Want ook dat maakt onze gemeente mooi!


16e inloopbijeenkomst te Nieuwediep

Verslag van dorpsbezoek Nieuwediep, 14 januari 2019

Meerdere inwoners schoven aan tijdens ons bezoek aan Nieuwediep, met veel inbreng uit het dorp. Het bestuur van dorpsbelangen heeft hiervoor huis-aan-huis een uitnodiging verspreid met de oproep te komen.
De belangstelling was er deels omdat er teleurstelling is in de overheid, ook in de gemeente Aa en Hunze. Ze hebben het gevoel dat ze een uithoek zijn van de gemeente. Daar komt de emotie van de windmolens bij.
Ze geven aan aantal voorbeelden:

 • Het blad wordt niet opgehaald
 • Ze krijgen geen bladbakken
 • Het bomenonderhoud is zeer slecht
 • Als er aan de weg gewerkt wordt, horen ze dat niet vooraf
 • Verlengde Nieuwediep wordt niet gestrooid.

De fractie van gemeentebelangen én de wethouder nemen deze opmerkingen mee, maar wijzen de inwoners van Nieuwediep erop dat ze altijd de klachtenlijn kunnen bellen als ze dergelijke vragen en hebben.
Daarnaast heeft een aantal inwoners enkele suggesties

 • Als het trottoir er toch uit moet met de aanleg van de glasvezel is het verzoek om de tegels te vervangen. Dus werk met werk maken. De huidige tegels zijn oud.
 • Er ligt veel troep op de fietsroute die scholieren gebruiken. Mogelijk kan hier een rommelvanger komen die al op meerdere plekken in onze gemeente staat? (ben de naam even kwijt)
 • Ook bij de carpoolplekken ligt veel rommel. Dit zijn sowieso wat duistere plekken geworden, omdat ze niet meer gebruikt worden als carpoolplek. Mogelijk kan het opgeknapt worden en dienen als parkeerruimte voor de voetbalvelden aan de andere kant van de weg (Wildervank?)
 • De weg naar Stadskanaal wordt veel gebruikt door scholieren en andere fietsers van en naar Stadskanaal. Zij kunnen niet tot nauwelijks uitwijken. Daarom zijn parkeerhavens en/of graskeien een belangrijke verbetering voor de veiligheid
 • De containers voor plastic waaien weg op de open vlakte. Dit is voor ieder een bekend fenomeen. Maar in Nieuwediep waait het altijd. Verzwaring van de containers zou een oplossing zijn.
 • De infrastructuur voor de bouw/onderhoud van de windmolens, zou ook gebruikt moeten kunnen worden voor landbouw- en vrachtverkeer. Dit scheelt enorm aan overlast in het dorp.

Overig

Voor de algemene klachten, hebben wij de klachtenlijn van Aa en Hunze aanbevolen. Als je de klachtenlijn belt, wordt het een zaak en wordt er daadwerkelijk iets mee gedaan.
Daarnaast is Ria Rademaker contactambtenaar van de gemeente. Zij is echter niet bekend bij de commissie Dorpsbelangen. Veel zaken die met ons besproken zijn, zouden met Ria besproken moeten worden voor een jaarplan/meerjarenplan.

Voor de windmolenproblematiek hebben wij gewezen op het gebiedsfonds. De heer Rietveld uit Nieuwediep is daarbij betrokken. De vragen die ze hadden: Wat als er klachten zijn. Wat als de waarde van de woningen daalt. Hoe zit het met het onderzoek van de GGD. En wat gaat de gemeente daaraan doen?


17e inloopbijeenkomst te Anloo

Verslag dorpsbezoek Combinatie Gemeentebelangen in Anloo op 11 februari 2019

Ontvangst in net geopende prachtig gerenoveerde dorpshuis. Daar gesproken met meerdere inwoners van Anloo. Een gemoedelijke bijeenkomst waar we goed over zaken hebben kunnen praten. De uitnodiging voor deze avond stond in de agenda van de dorpswebsite.

Er kwamen een aantal specifieke zaken aan de orde:

 • De wegconstructie bij de ingang van Anloo is aangepast met een wegversmalling. Er staat geen bord bij wie voorrang heeft. Dit is een nieuwe situatie. Er staan bewust geen borden bij, juist om de snelheid eruit te halen. In de praktijk zullen automobilisten vanuit beide richtingen hun snelheid minderen, enkele uitzonderingen daar gelaten. Dit is een overweging geweest en samen met de commissie Dorpsbelangen Anloo besloten.
 • De enorme punaises op de kruisingen in Anloo zijn met name voor groot transport een last. Ook hier geldt dat de snelheid eruit moet. Zijn de punaises lager, dan heeft het niet tot nauwelijks zin. Dit is voor de veiligheid in het dorp.
 • Voor extra woningbouw is eventueel ruimte bij de ijsbaan in Anloo. In Annen is ook een plan voor kleinschalige woningbouw. Dus in de buurt zijn mogelijkheden.
 • Met betrekking tot Camping Anloo verwonderde het ons dat er mensen wonen die helemaal niets van de gemeente horen. We weten dat er in etappes wordt gewerkt. Maar de mensen die nu (nog) niet hoeven te vertrekken, horen niets. Ze hebben in het verleden wel gesproken met het sociaal team (2013?) en vervolgens niet meer vernomen. Deze groep wil best verhuizen, maar het punt is dat hun vermogen in hun verblijf op Camping Anloo zit, en deze is nu onverkoopbaar. Een ander gezin verdient net iets te veel, waardoor ze niet in aanmerking komen voor een (sociale) huurwoning. Ze hebben ideeën om er goed uit te kunnen komen, bijvoorbeeld door er een zonnepark van te maken. Anloo is immers het duurzaamste dorp van Aa en Hunze. Afgesproken is dat een delegatie van CGB bij deze mensen langs gaat om hier verder over door te praten. Duidelijk is dat permanente bewoning niet mag, daar kunnen we niets aan doen. Maar we kunnen wel meedenken over een uitzicht voor deze problematiek.

 


18e inloopbijeenkomst te Amen

 
Panoramic Image Viewer: /images/op_bezoek_bij/Inloopavonden-2017/20190311-amen-01.jpg could not be found/opened.

Verslag dorpsbezoek Combinatie Gemeentebelangen in Amen op 11 maart 2019

Ontvangst in cultureel café De Amer. Daar gesproken met meerdere inwoners van Amen en omgeving. Een gemoedelijke bijeenkomst waar we goed over zaken hebben kunnen praten. De uitnodiging voor deze avond is naast de social media kanalen verspreid via Henk Wolf.

Er kwamen een aantal specifieke zaken aan de orde:

 • Het bermbeheer is een aandachtspunt voor meerdere inwoners in het dorp. Het gaat niet alleen om het maaien, maar ook om het afplaggen van de bermkanten. Bij regen blijft er water staan op de weg. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.
 • Ecologisch maaibeheer heeft de voorkeur van de aanwezige inwoners. Liever niet klepelen, maar laten staan. Of zelfs inzaaien. De omgeving van Amen leent zich bij uitstek voor bloemrijke bermen. Dit geldt ook voor de overhoekjes. Op onze vraag naar Jacobskruiskruid werd negatief gereageerd. Dat komt rondom Amen niet voor.
 • De maaier van vorig jaar heeft heel veel bomen beschadigd. Een aantal bomen zullen het niet overleven. Foto’s hiervan zijn beschikbaar. Dit is al bij de gemeente aangegeven. Er is echter (nog) niet op gereageerd. Dit is zeker een aandachtspunt voor de buitendienst.
 • Afvalinzameling vraagt aandacht. Eerder is al uitgezocht of het mogelijk was dat Ekehaar en omgeving vuil mogen storten in Assen. Dit is veel dichter bij dan het afvalstation aan de Spekstoep in Gieten. Dit is echter niet realiseerbaar. Als het gaat om groenafval is het dorp genegen om afval te verzamelen en dit met trekker en wagen naar Gieten te brengen. Dit kan/mag echter niet. Het idee wordt geopperd om dit op de gratis takkendagen wel toe te staan. De slagboom is dan toch ‘open’ en er wordt niet gewogen. CGB informeert naar de mogelijkheden.
 • Amen is voor velen een sluiproute. Er wordt veel te hard gereden. Smiley’s zouden hier iets aan kunnen doen. De smiley’s registreren de snelheden. Pas als hiermee wordt aangetoond dat er veel te hard wordt gereden, is de politie genegen om snelheidsmetingen te doen. Eventuele extra herhalingsborden wordt afgeraden: Liefst zo weinig mogelijk borden in het dorp.

 


19e inloopbijeenkomst te Eexterveenschekanaal

 
Panoramic Image Viewer: /images/op_bezoek_bij/Inloopavonden-2017/20190502-evk-001.jpg could not be found/opened.

Verslag dorpsbezoek Combinatie Gemeentebelangen in Eexterveenschekanaal op 2 mei 2019

Ontvangst in Dorpshuis de Kiep aan het Grevelingskanaal te Eexterveenschekanaal. Hier hebben we op een open en prettige manier gesproken met meerdere inwoners waaronder een aantal bestuursleden van Dorpsbelangen en de dames die verantwoordelijk zijn voor Dorpsblad 'Kiepnieuws'. Deze avond kwamen verschillende zaken aan de orde.

'Verlanglijstje'

 • Fietspad naar Eexterveen wil men graag zo snel mogelijk gerealiseerd zien. Al pratend over het fietspad wordt duidelijk dat men weet van de moeilijkheden die er zijn als het gaat om de grondverwerving. Wij laten weten dat het zeker onze aandacht heeft en dat het beslist niet stil ligt.
 • De inwoners willen allen graag dat de doorgaande weg door het dorp en langs het Grevelingskanaal een 30 km-zone wordt. De smiley's van Aa en Hunze wijken volgens ingewijden met 4 kilometer af. Bovendien wordt aangegeven dat er een camera achter de smiley's geplaatst zou moeten worden die dan verderop aangeeft: 'Wij hebben u gewaarschuwd'. Bij de hoek op de grens met Bareveld zou in het kader van beter zicht op tegemoetkomend verkeer een spiegel welkom zijn. We nemen de wens van de 30 km- zone en spiegel mee naar de wethouder.

 

Andere aandachtspunten

 • Verkrotting woningen. Dit maakt het beeld van het dorp er niet fraaier op. Het gaat dan met name om de kerk en de marechaussee woningen annex cellencomplex. Omdat het om gebouwen gaat die in particuliere handen zijn kan de gemeente hier niets aan doen. We adviseren om hierover contact op de nemen met Ria Rademaker. Zij is voor de gemeente Aa en Hunze contactpersoon voor de dorpen. We adviseren ook om het breder te trekken. Betrek er meerdere partijen bij, bijvoorbeeld de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in de persoon van Luit Hummel.
 • In de bocht, bijna haakse bocht, nabij Bareveld staat nu een 'ijzeren' vangrail. Ter verfraaiing wil men hier graag een houten vangrail zoals aan de Hunzeweg tussen Nieuw Annerveen en Eexterveen.
 • College bie 't pad is in Eexterveenschekanaal geweest op 28 maart 2017. Men heeft toen aangegeven dat men graag bij de brug bij de Menweg (ter hoogte van Semstraat 24) een spiegel geplaatst wil hebben zodat je, rijdend op de stille kant van het Grevelingskanaal, kunt zien of er verkeer op de Menweg vanaf richting Eexterveen komt.
 • Petra Brands (Kiepnieuws) wil het Grevelingskanaal met de bruggen en de sluizen graag promoten. De knapzakroute is nieuw leven in geblazen en er zijn de fietsknooppunten. Wat mist is een scootmobielroute en een skateroute. Mooie initiatieven die we zeker toejuichen. Greet mailt Petra namen en mailadressen die haar bij de initiatieven verder kunnen helpen.
 • Rioolproblemen in de Veenhof. Als het hard regent hoor je het borrelen in het toilet. In het WMD gebied is het water erg hard. Om 'kalkaanslag' en daardoor dreigende verstopping te voorkomen moet je elke dag antikalk in het toilet doen. Alle woningen in de Veenhof (1 t/m 10) hebben er last van. Van de 10 woningen zijn er 2 of 4 van Stichting de Woonborg.
 • We moeten allemaal van het gas af. Als je daadwerkelijk ervan af wilt moet je bij Enexis 750 euro betalen. Wat kan de gemeente hierin betekenen? In het licht van de energietransitie zou dit wellicht aangepakt kunnen worden.

 

Aan het eind bedankt de voorzitter van Dorpsbelangen de gemeente voor haar inspanningen aangaande de verduurzaming van de Kiep. Ze zijn blij met de zonnepanelen en de led verlichting. Daarvoor dank. Wij als Combinatie Gemeentebelangen spreken onze waardering uit over de nieuwe website van Eexterveenschekanaal. Eigentijds en helder en het verbindt jongeren aan Dorpsbelangen Eexterveenschekanaal.


20e inloopbijeenkomst te Eexterzandvoort

 

EZV

Verslag dorpsbezoek Combinatie Gemeentebelangen in Eexterzandvoort op 13 mei 2019

Een geweldig dorp om in te wonen, aldus één van de aanwezigen

Tijdens ons bezoek aan Eexterzandvoort was de zaal goed gevuld met inwoners uit het dorp. De voorzitter van Dorpsbelangen deed de aftrap en gaf aan wat er momenteel allemaal in Eexterzandvoort speelt. Vervolgens kwamen er nog aanvullingen vanuit de inwoners. In het kort:

 • De oproep aan ons een oogje in het zeil te houden als het gaat om ECO Oostermoer. Door omstandigheden heeft ECO Oostermoer niet kunnen groeien, zoals de bedoeling was. Ze hebben daarom aansluiting moeten zoeken met de ‘andere’ kant. De rest van Aa en Hunze is aangesloten bij Glasvezel Buitenaf. De gemeente heeft beloofd met een oplossing te komen, als de kosten voor inwoners van E’zandvoort in verhouding te hoog worden.
  • Actie: kijken of dit daadwerkelijk zo is.
 • Het Dorpshuis in E’zandvoort is nog van de gemeente. Het is aan onderhoud toe. Ze zijn blij met de zonnepanelen, maar het pand is nog lang niet energiezuinig. Zowel de vloer als het toneel moet versterkt worden en het plafond is niet volgens de veiligheidsvoorschriften van de brandweer. Ze hebben een zeer actieve groep vrijwilligers die de boel netjes en draaiende houd. Ze zijn al met de gemeente in overleg over een onderhoudsplan. De wethouder geeft nog aan dat het daarnaast door de nog zichtbare elementen van een oude school, ook van cultuur historische waarde is.
 • Er leeft de angst dat het paasvuur gaat verdwijnen. Door het verbieden van het paarvuur in 2019. In de ogen van E’zandvoort heel bijzonder, omdat het op een locatie was die geen gevaar opleverde. Wij snappen deze zorg. Dit speelde in meerdere dorpen. Onze burgemeester heeft het advies van de veiligheidsregio opgevolgd.
 • Het bermbeheer doet E’zandvoort zelf. Dit gaat heel goed. Het pijnpunt hierin is dat de vergoeding die ze daarvoor krijgen naar beneden is gegaan, waardoor het nu geld kost, aangezien ze voor het deel buiten de bebouwde kom een loonwerker in moeten huren (materiaal inhuren mag/kan niet meer). Wel bijzonder dat Alescon ook nog af en toe komt maaien.
  • Actie: navragen waarom Alescon daar nog maait.
 • E’zandvoort heeft het verzoek om vuilbakken bij de bankjes in het WMDgebied. De vuilbak bij het bankje in het dorp heeft zn nut bewezen. De inwoners halen het zelf leeg. Nu ligt er veel minder zwerfvuil. Daarom hebben ze het verzoek om vuilbakken te plaatsen bij de bankjes langs het fietspad in het waterwingebied. De WMD wil dit echter niet.
  • Actie: Is dit op te lossen?
 • Wat is ons beleid op het gebied van Boerenwindmolens? CGB staat hier positief tegenover. Een boer uit E’zandvoort wil graag een kleine windmolen op zijn erf plaatsen. Het bedrijf dat het voor hem kan bouwen heeft geïnformeerd bij de gemeente, maar er komt geen reactie.
  • Actie: navragen waar reactie blijft
 • Verkeersveiligheid in E’zandvoort. De mensen rijden veel te hard het dorp binnen. Het dorp vraagt om maatregelen.

21e inloopbijeenkomst te Anderen

 

Anderen

Verslag dorpsbezoek Combinatie Gemeentebelangen te Anderen op 17 juni 2019.

In dorpshuis Oes Stee worden we ontvangen door een drietal actieve bestuurders van Dorpsbelangen Anderen. Dat wij naar Anderen zouden komen was alleen bekend bij degene die de ruimte van Oes Stee in de agenda vastlegt voor een activiteit. De meeste inwoners zullen dus niet geweten hebben van onze komst. Het is goed om een berichtje naar het dorp te doen waarin ze kunnen lezen dat wij altijd bereikbaar zijn voor alle inwoners.

Paasvuur
Er kwamen een aantal duidelijke punten aan de orde waarbij het eerste punt, het Paasvuur, de gemoederen nog flink bezighoudt. In Anderen stonden de karren met paasvuurhout klaar om er op de vrijdag en zaterdag voor Pasen een paasbult van te bouwen. Op de woensdag ervoor besloot Aa en Hunze dat door de harde wind het niet veilig zou zijn om de paasvuren te laten branden. In alle dorpen werden de takken opgehaald door de gemeente. Echter niet in Anderen want die hadden nog geen paasbult. Anderen heeft de takken zelf moeten afvoeren en heeft dat zelf moeten betalen. Men ervaart dit als zeer onbillijk. Dat men ook niet per locatie heeft gekeken of het veilig zou zijn is wat de inwoners van Anderen niet begrijpen. Omdat Anderen niet het enige dorp is waar dit geluid vandaan komt, vragen we aandacht voor de gang van zaken rondom het Paasvuur van 2019. En daarnaast ook speciaal voor de negatieve reactie op het halen van de takken van Anderen.

Organiseren activiteiten
In Anderen was het gebruikelijk om activiteiten te organiseren bij de Herberg van Anderen. Nieuwe eigenaren van de Herberg wilden die samenwerking niet voortzetten. Het dorpshuis had voor die activiteiten geen ruimte genoeg en heeft een paar jaar geleden twee tenten mogen aanschaffen. Deze extra ruimte biedt meer mogelijkheden waardoor er o.a. door de barcommissie een beter saldo op de bankrekening staat.

Bermonderhoud
Om de biodiversiteit te versterken kan er bloemenzaad gezaaid worden. We geven een naam door waar men hiervoor terecht kan. Opmerkelijk is ‘het meten met twee maten in een en dezelfde straat’. Van de eerst gebouwde woningen mogen de eigenaren de hele berm aan de voorkant van hun huis gebruiken. De laatste vijf woningen die in dezelfde straat gebouwd zijn mogen die twee meter berm, wat van de gemeente is, niet gebruiken.

Het sportveld
Het sportveld bij Oes Stee dat o.a. gebruikt wordt voor korfbalwedstrijden is één gatenkaas. Het veld is van de gemeente. We gaan hier aandacht voor vragen bij de gemeente.

30 km
In Anderen is het overal 30 km. Er is alleen een fout in geslopen. De 30 km zone gaat nu over een heel lang stuk terwijl er in het verkeersbesluit sprake is van een kort stuk. De dorpsbewoners vinden het geen probleem.


22e inloopbijeenkomst te Nooitgedacht en Marwijksoord.

 

Marwijksoord

Verslag dorpsbezoek Combinatie Gemeente Belangen Aa en Hunze op maandagavond 30 september 2019.

Ontvangst bij Fruitbedrijf Landwinkel Goense in Marwijksoord. Een tiental inwoners van Nooitgedacht en Marwijksoord schoven aan in de gezellige ruimte waar de gastheer iedereen voorzag van koffie, cake en streekeigen vruchtensappen. Het was een vruchtbare avond waar een mooi aantal zaken werden ingebracht. Punten, waar wij wat aan kunnen doen, daarvan beloven we, werk te maken.

Verschillende bedrijven willen middels een reclamebord hun producten onder de aandacht brengen maar mogen langs de N33 en andere wegen geen bord plaatsen. Als het om evenementen gaat dan mag het wel. Iets aanprijzen hoort bij bedrijfsvoering en de bedrijven zorgen ook voor werkgelegenheid. Reclameborden dragen ook bij aan veiligheid op de wegen. Bezoekers van bedrijven zien beter waar ze bijvoorbeeld moeten afslaan naar een bedrijf. Op dit moment is er geen eenduidig beleid. B&W zijn nog zoekende naar wat ze wel en niet toestaan. Zo moeten de borden wel Aa en Hunze gerelateerd zijn, mogen het geen schreeuwerige borden zijn en moet het geen rommeltje worden. Wanneer komt B&W met een voorstel (beleid) hoe om te gaan met het plaatsen van reclameborden? Hierover kunnen wij vragen stellen aan het college. We komen hier zeker op terug.

De eikenprocessierups is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid. 80% van de eiken in Drenthe staan langs de fietspaden waar inwoners en toeristen dagelijks gebruik van maken. De rupsen vormen ook een bedreiging voor aardappel- en fruittelers. Aviko wil bijvoorbeeld al geen aardappels meer geleverd hebben van gronden waar de aardappels dichter dan 20 meter bij een besmette eikenboom groeien. Ook diverse fruitsoorten die in de buurt groeien kunnen niet meer verwerkt worden. E.e.a. brengt financiële risico’s voor ondernemers met zich mee. Het zou landelijk aangepakt moeten worden maar Den Haag verwijst naar de gemeenten. In Wapserveen is de rups dit jaar succesvol bestreden door heel veel vogelkastjes op te hangen. Op 28 februari 2019 is de motie: Nestkastjes ter bestrijding van de eikenprocessierups, door het college overgenomen. Er zijn vogelkastjes uitgedeeld aan inwoners, scholen en bedrijven. Ze zijn slechts een druppel op de plaat. Op welke wijze kunnen we het (nog) beter aanpakken? Enkele suggesties: let op kunststof pijpen met een zak eronder, participatie-werk project opstarten.

Verlichting langs Rolderstraat en Marwijksoord. In beide gevallen is het één donker geheel. Verlichting op de fietspaden komt de veiligheid ten goede. De provincie heeft gekozen voor ‘verdonkeren’. De gemeente zet geen lantaarnpalen langs een provinciale weg. Een reflectiestreep (Eexterhalte) of led-lampjes (Deurze) zou helpen. De gemeente wil ook geen precedentwerking scheppen. Om dit te voorkomen zou het Recreatieschap uitkomst kunnen bieden. We gaan die mogelijkheid verkennen.

De weg Marwijksoord is één van de gevaarlijkste wegen in Drenthe. Het is een weg waar automobilisten van Rolde naar Grolloo rijden maar waar ook vrachtauto’s met een koude motor langzaam opgang komen. Daarnaast is er veel afslaand en de weg weer oprijdend verkeer. Het inzetten van de bekende smiley’s en verkeerscontroles is mogelijk maar dat is van tijdelijke aard. Het doel is de weg veiliger te maken door blijvende snelheid remmende maatregelen te nemen. Aanvragen van wegversmallingen kan een oplossing zijn, bij de provincie aan te vragen.

Asbest verwijderen. Is er een financiële tegemoetkoming voor? Op dit moment mag er 35 vierkante meter asbest per adres ingeleverd worden. Dat alle asbestdaken in 2024 vervangen zouden moeten zijn is eerst van de baan.

Windmolens tot 15 meter, zonnevelden, klimaat. De energiestrategie verplicht gemeenten om maatregelen te nemen. Er is een beleidsnotitie in de maak maar de eerste aanvragen zijn al binnen en daarom heeft de VVD samen met CGB op 27 juni 2019 een motie ingediend waarin het college verzocht wordt om versneld met beleid te komen welke het plaatsen van kleine windmolens in Aa en Hunze mogelijk maakt om duurzame energie te produceren voor eigen gebruik. We verwachten binnenkort een positief antwoord. Met grootschalige zonnevelden zijn we terughoudend. Het rijk dringt op van alles en nog wat aan dus moeten we nu laten weten hoe we denken in 2021 ‘gas loos’ te worden. Dat betekent een transitie van 11.000 woningen op 28.000 hectare, dat komt ons voor als een onmogelijke opgave.

 

 


23e inloopbijeenkomst te Papenvoort

Papenvoort

Verslag dorpsbezoek Combinatie Gemeente Belangen Aa en Hunze op maandagavond 16 december 2019.

In 1634 verdronk een geestelijke, ook wel Paap genoemd, in een doorwaadbare plek van het Anderense Diep, in het Drents ook wel Voorde genoemd. Zo is Papenvoort vermoedelijk aan haar naam gekomen.

In Lunch en Eetcafé de Paap worden we door de uitbater met koffie en rolletjes ontvangen waarna we in huiselijke sfeer ons laten bijpraten over wat er in Papenvoort leeft.

Er wordt verschrikkelijk hard gereden op de doorgaande weg door Papenvoort. De N857 is een provinciale weg die Rolde verbindt met Borger. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 80 km per uur. 80 km per uur is te hard. De meeste weggebruikers rijden bovendien veel harder dan 80. Vooral in het meest bewoonde deel van Papenvoort voelt men het als zeer onveilig. Op plekken waar inwoners willen oversteken doen ze dat met gevaar voor eigen leven. Al jaren hebben de inwoners van Papenvoort brieven geschreven en telefoontjes gepleegd maar er gebeurt niets mee. Eén of meerdere drempels is geen oplossing want er is veel landbouwverkeer. En optische wegversmalling zoals bijvoorbeeld bij Boerhaarshoeve in Grolloo heeft dan eerder de voorkeur. Omdat het een provinciale weg is kan de gemeente er niets aan doen. De buurtvereniging heeft zwart op wit ooit bericht gehad dat als de N33 verdubbeld zou zijn en dat er ook aan de N34 aanpassingen zouden zijn gedaan de provincie de doorgaande weg door Papenvoort ‘autoluw’ zou maken. We vragen een afschrift van deze brief te doen toekomen aan wethouder Henk Heijerman.

In Papenvoort ontbreken veel straatnaamborden of de bordjes zijn niet meer leesbaar. We verwijzen naar de website van de gemeente Aa en Hunze. Melding, klacht en bezwaar. Hier gaat het om melding openbare ruimte. De buurtvereniging pakt dit zelf op.

De mobiele telefonische bereikbaarheid is slecht in Papenvoort. Hat gaat dan met name om KPN want met Vodafone is het bereik wel goed. Papenvoort krijgt in het voorjaar van 2020 glasvezel. Verwacht wordt dat het er medio maart/april zal zijn.

De busverbinding nummer 24 tussen Assen en Stadskanaal gaat door de week één keer per uur en is gericht op schooltijden want ‘s avonds rijdt er na 18.00 geen bus meer. Op zaterdag rijdt de bus één keer per twee uur en op zondag is er de lijnbelbus. Dit is voor gasten van Mariahoeve niet handig want die moeten bijvoorbeeld juist op zondag naar het station in Assen.

Langs fietspaden wordt onvoldoende gesnoeid. De buurt laat dit via melding openbare ruimte aan de gemeente weten.

De inwoners van Papenvoort hebben een WhatsApp-groep. Na de dumping van veel afval is men veel alerter geworden. We wijzen op de mogelijkheid om buurtpreventieborden aan te vragen. De buurtvereniging gaat dit op de eerstkomende jaarvergadering in januari 2020 bespreken.

 

 


24e inloopbijeenkomst te Balloo

Verslag van het dorpsbezoek van Combinatie Gemeente Belangen Aa en Hunze op maandagavond 17 februari 2020.

We worden welkom geheten door Jannie en Klaas Paasman. Van wat klein begon is er nu een volwaardig bedrijf ontstaan. Zorgboerderij, boerderijwinkel, rij hal, camping, theeschenkerij en inmiddels heeft de voormalige kantine plaatsgemaakt voor een grote ontvangstruimte waar van allerlei evenementen kunnen plaatsvinden. De ruimte is ook bedoeld om met de 51 mensen die op deuu zorgboerderij werken samen met hun begeleiders gesproken kan worden. Het doet een beetje denken aan een MFC. Balloohoeve heeft 12 mensen in dienst. De mensen die op de zorgboerderij werken kunnen er niet slapen. Dit in tegenstelling tot de Buurderij in Balloo, daar is 24 uurs zorg mogelijk. Daar waar mogelijk werkt men met elkaar samen. De familie Paasman heeft nog meer plannen.

Wat leeft er in Balloo?

BewegwijzeringBalloo kent van oudsher geen straatnamen: het Balloo 1, Balloo 18 of Balloo 35. Het komt voor dat de hulpdiensten niet op het juist adres komen. Punt voor onze wethouder om dat intern weg te zetten.

Van de nieuw aangelegde parkeerplaats bij de schaapskooi wordt niet altijd e kooi en dan moeten ze terug. Er staat wel een klein verwijsbordje maar dat is te klein en daarmee niet goed zichtbaar.

Ter hoogte van de Balloohoeve en aan aantal woningen is de berm te hoog ten opzichte van de weg. Toen het centrum van Rolde op de schop ging was de omleiding door Balloo. Is 2 jaar geleden maar de schade die er door ontstaan is, is nooit verholpen. Om de wateroverlast te lijf te gaan heeft de Balloohoeve zelf een wadi aangelegd. Maar beter zou zijn dat de molgoot ter hoogte van Balloo 52 verlengd zou worden.

De straatlantaarns doen het dan weer wel en dan weer niet. Alle palen hebben inmiddels een nummer gekregen. De palen zijn van de gemeente, het onderhoud van de lampen is aan derden. We horen vaker dat lantaarnen het niet doen.

De voorzitter van vanavond noemt de huiskamer, prachtig project maar het initiatief moet wel bij het dorp liggen. Gasselternijveen. Ook noemen we de dorpscoördinator. Grolloo.

Paasvuur. Gaat het door in 2020? We hebben na het afblazen van alle vuren daarover vragen gesteld aan het college. Wij rekenen erop dat het gewoon doorgaat. Balloo vindt het vreemd dat je bij aanvraag al een naam op moet geven wie verantwoordelijk is. Als er in ieder geval maar één iemand bereikbaar is. Het aanvraagformulier moet worden aangepast.

De lamp van de persriool brand vaak en dan is hij weer uit en een paar dagen later weer aan.

Processierupsen, vogelhokjes opgehangen. Komt er nog een vervolg op deze sympathieke actie?

Bijen, vlinders hebben het lastig. Er zijn diverse pilotprojecten, bijvoorbeeld bloemrijke akkerranden. Het maaibeleid is aangepast. En als tip geven we mee dat bloemrijk mengel verkrijgbaar is bij de gemeente.

Commissie “mooi zo veilig zo”. Het dorp is niet gekend in de aanleg van drempels. Niet iedereen is lid van Dorpsbelangen, de gemeente had ook informatie hierover kunnen publiceren in de Schakel. In Balloo zijn natuurlijk verschillende belangen maar Gemeente Belangen vindt het belangrijk om aan dit soort ingrijpende maatregelen toch vooral met alle inwoners van Balloo in gesprek te gaan.

De gasten worden bedankt voor hun inbreng en één neemt uit uitnodiging aan nog te blijven bij de (steun)fractievergadering.

 

 

Leefbaarheidsfonds

Op 26 mei 2011 is het Leefbaarheidsfonds in werking getreden. "Dat is mooi", zult u zeggen, maar wat hebt u er aan. Welnu, de CGB samen met het CDA en GroenLinks, zijn met dit fonds gekomen, omdat wij vonden dat er financiële ondersteuning moest komen ter stimulering van lokale activiteiten, projecten en (instandhouding van) voorzieningen. Leefbaarheidsfonds iets voor u? Lees hier verder!
 

Over ons

Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer de meeste stemmen. Wij kunnen vol trots 10 van de 21 raadszetels innemen. We hebben de coalitiebesprekingen gevoerd en hieruit is een (deels) nieuwe coalitie ontstaan. Er is een college gevormd met VVD (4 zetels) en Groen Links (2 zetels).

Meldpunt overbodige regelgeving

Gemeentebelangen Aa en Hunze heeft in haar verkiezingsprogramma terugdringing van onnodige wet- en regelgeving opgenomen. Wij vinden het daarbij belangrijk dat regelgeving transparant en duidelijk is.
Wat kunt u melden?

 

Overig nieuws

We publiceren regelmatig op onze site. De informatie op de homepage houden we zo beperkt mogelijk. Eerdere berichten kunt u terugvinden in het Nieuwsarchief onder de verschillende aandachtsgebieden.