Categorie: Overig

Erkelens wordt Plus

uit het Dagblad van het Noorden van 23 februari 2018

Ondernemer Chris Marinus presenteerde deze week zijn nu al omstreden plannen voor een nieuwe supermarkt op de plek van de Albert Heijn en Hotel Erkelens in Rolde aan de gemeente Aa en Hunze.

De ondernemer bracht diverse schetsen ter tafel, vertelt wethouder Henk Heijerman. Hoe die schetsen er precies uitzien, wil hij nog niet zeggen. ,,Ik heb ze gezien, we hebben er uitgebreid over gesproken en in onze ogen leiden de plannen tot een kwaliteitsimpuls.”

Samen met zijn architect gaat Marinus de plannen nu verder uitwerken. Binnen afzienbare tijd (voor 1 april, denkt Heijerman) wil hij ze met de inwoners van Rolde en de gemeenteraad delen.

Onrust in het dorp

Marinus heeft al veel langer uitbreidingsplannen voor zijn supermarkt. De huidige winkel is niet meer van deze tijd en moet vervangen worden. Voor een nieuwe supermarkt met goede parkeervoorzieningen – want die ontbreken in Rolde – heeft Marinus meer ruimte nodig.

Eerder maakte de bedrijfsleider van de Albert Heijn al bekend dat er plannen zijn zowel de AH als Hotel Erkelens te slopen. Een volledig nieuwe PLUS-supermarkt zou ervoor in de plaats komen.

Nadat die plannen naar buiten kwamen, ontstond er onrust in het dorp. Het karakteristieke Hotel Erkelens is een begrip in de wijde omgeving. Het hotel werd zestig jaar lang gerund door de familie Erkelens, totdat zij 17 december de deuren sloten. Kan zo’n pand zomaar gesloopt worden?

Ja, dat kan...

Hoewel Heijerman zegt dat er nog niks definitief is, is de kans inderdaad groot dat Hotel Erkelens tegen de vlakte gaat. Voor de sloop van het hotel is door de heer Erkelens al een sloopmelding gedaan. De gemeente had juridisch geen andere mogelijkheid dan deze melding te accepteren. Wel heeft de gemeente gezegd dat er geen sloop plaatsvindt voordat er sprake is van ‘een onherroepelijke omgevingsvergunning die een wenselijk nieuwbouwplan mogelijk maakt.’

,,Marinus weet heel goed dat dit erg leeft in Rolde”, zegt Heijerman. ,,Als hij vooruitgang wil, moet hij met een plan komen dat draagvlak heeft. Dan zegt de raad ook: wij werken mee met een bestemmingsplanwijziging. Dat is noodzakelijk als Marinus iets wil bouwen op de plek van Hotel Erkelens. De raad heeft het laatste woord.”

Paniek om niks?

Heijerman vindt het jammer dat er zoveel onrust is ontstaan omtrent de ontwikkelingen. ,,Het hotel heeft lang te koop gestaan. Iedereen had dat kunnen kopen. Maar blijkbaar is er niemand die de horeca in dat hotel wil voortzetten. Iemand heeft het nu gekocht, en dat is Chris Marinus. We zijn blij dat hij met een kwaliteitsimpuls voor het centrum van Rolde komt.”