Categorie: Overig

Vrouwen K(n)iezen

Gelijkwaardig en niet gelijk?”, door welke bril kijk jij? Dat was de titel van een bijeenkomst van “Vrouwen kiezen”.

vrouwen kiezenWe vieren niet alleen 100 jaar vrouwenkiesrecht maar willen ook vrouwen enthousiasmeren voor de Drentse politiek en bewustwording creëren over dit onderwerp. Daarom brengt de provincie Drenthe in 2017,2018 en 2019 samen met diverse Drentse organisaties en instellingen dit thema voor het voetlicht. Een uitnodiging, met deze pakkende tekst, voor een interactieve avond in het Provinciehuis kregen we via de mail toegestuurd.

Vol goede energie gingen wij deze avond naar het Provinciehuis in Assen. 60 dames en een 8-tal heren was aanwezig. Acht stuks en dat terwijl Ajax-Bayern München tegen elkaar moesten voetballen! Bij binnenkomst lag op de stoelen een soort van (not)”goodiebag”. Denkend aan alle commotie om het milieu, afval, duurzaamheid was dit al een misser. Een soort roze armbandje met de tekst Vrouwen Kiezen, een of ander zacht doekje (waarschijnlijk om de andere bril te poetsen waar je na deze avond door gaat kijken). Wat moet je ermee! Gaat regelrecht de afvalbak in. Gescheiden, dat wel maar toch….

De avond werd geopend door Jetta Klijnsma en wat leuk om te zien dat er zoveel dames gemotiveerd zijn om zich in de politiek te verdiepen. Een kleine geruststelling: “zo bijzonder ben ik niet, er zijn meer zoals ik” wat een fijn gevoel. Al deze mensen willen graag iets betekenen voor de omgeving. De zaal was een soort van DWDD-opstelling waarin vragen werden gesteld aan een aantal dames die actief zijn in de politiek.

Na wat heen en weer gepraat kregen we het idee dat de dames die aan de tafel zaten vooral wilden uiten hoe neerbuigend ze werden behandeld door de mannen in hun “politieke” omgeving. Hoe verder de avond vorderde voelde ik dat het positieve gevoel wegvloeide. De vooroordelen kwamen boven tafel “De voorzitter ziet me niet in een vergadering”, ”mannen hebben een koker-visie”, “krijg altijd commentaar achteraf over de kleding”, “vrouwen zijn te lang aan het woord”, “geen waardige gesprekspartner” noem maar op. Er werd nog net niet luid geschreeuwd in het publiek zoals bij de talkshow van Oprah Winfrey maar wel hevig geknikt, omdat sommigen het herkennen. Waarom alleen de negatieve dingen benoemen? Er is zoveel moois om wel positief te ervaren als vrouw. In de pauze vonden we het wel welletjes en hebben we de zaal verlaten zonder te wachten op de tips en trucs om de mannen aan te pakken af te wachten.

En wat zijn wij blij dat wij in onze kracht kunnen gaan staan! Als men commentaar heeft op de kleding? Dan denk je toch juist WOW dat betekend dat de rest allemaal goed was? En ze daar geen opmerkingen over kunnen bedenken. Dat is bijna hetzelfde als een complimentje geven (voor een man dan😉).

Het probleem is meer iets van introvert en extroverte mensen. Meer vertrouwen hebben in jezelf. Vrouwen die dit echt willen komen er zeker wel en staan hun mannetje in de politiek. Ik pleit voor een cursus gelijkwaardig of niet maar dan introvert vs extrovert. En dan is de vraag vooral, hoe krijg je deze introverte mensen iets dichter bij de soms extroverte maatschappij. Dit zou de kloof verkleinen en daar durven er misschien meer introverten de stap te zetten om in de politiek te gaan.

Bij onze partij ervaren we zeker niet dat “vrouw zijn” een belemmering is. In tegendeel! Bij de Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze behandelen we elkaar met respect. We zijn met open armen ontvangen! Alle vragen worden beantwoord, iedereen neemt de tijd voor uitleg en het gevoel van erkenning groeit en groeit…. Juist DAT geeft iemand vertrouwen! En dat vertrouwen zorgt er weer voor dat je beter functioneert. Maar dat is voor man en vrouw gelijk maar verschilt per persoon. Wij zijn dankbaar dat we bij z’n fijne, eerlijke en nuchtere club mogen horen. Wij hoeven ons niet te profileren omdat we vrouw zijn, maar omdat we graag een steentje willen bijdragen! We zijn niet gelijk maar worden zeker gelijkwaardig behandeld… En bij de vergaderingen van de Combinatie Gemeentebelangen wordt de koffie ook vaak door een man ingeschonken.

Ina Oortwijn en Hellen Lensing.

Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer de meeste stemmen. Wij kunnen vol trots 10 van de 21 raadszetels innemen. We hebben de coalitiebesprekingen gevoerd en hieruit is een (deels) nieuwe coalitie ontstaan. Er is een college gevormd met VVD (4 zetels) en Groen Links (2 zetels).