Categorie: Overig

Dorp met inwoners met veel ‘pit’!

Logo Kern met PitOnze gemeente heeft 35 kernen. Eén daarvan is Eexterveen. Een dorp met een actief verenigingsleven waaronder ook de vereniging Dorpsbelangen, de drijvende kracht achter veel wat hier gebeurt. Een aantal jaren geleden heeft er een ‘dorpsbelevingsonderzoek’ plaats gevonden. Dit is de aanleiding geweest om als dorp met initiatieven te komen opdat de inwoners er willen blijven wonen. Zo zijn er starterswoningen gebouwd. Is Eexterveen in het bezit gekomen van het Dorpscentrum Eexterveen, dat dient als ontmoetingsplaats. Met een dorpscentrum heeft het dorp weer een ziel en dat bevordert de leefbaarheid. In het centrum is inmiddels een jeugdsoos en een huiskamer gevestigd. Men heeft een buurtpreventieapp, een buurt AED, een glasvezelwerkgroep en is Naoberhulp vanzelfsprekend. Eexterveen geeft geen krimp. Dit is de titel van een film waarin inwoners vertellen over Eexterveen, waarom ze er graag wonen. De film laat zien dat je niet hoeft toe te geven aan krimp, dat je er als inwoners zelf voor kunt zorgen dat je dorp leefbaar blijft. Na starterswoningen worden er op dit moment 6 levensloopbestendige seniorenwoningen gebouwd. Achter het dorpscentrum ligt een veldje. Dat veldje moet net als het dorpscentrum ook een ontmoetingsplek worden. Een plek die Eexterveen wil inrichten voor sport, spel, cultuur en educatie. Ze gaan er samen een dorpsmoestuin, met bloemen en fruitbomen, aanleggen en willen zo de basisschoolkinderen leren waar ons eten vandaan komt en hoe je daaraan kunt verdienen. Dit idee van ‘Onse toen’ heeft op 18 januari de Kern met Pit Trofee (2019) van de provincie Drenthe gewonnen.

Eexterveen: GEFELICITEERD!

Dorpsmoestuin Onse Toen in Eexterveen

In elke provincie is één project gekozen tot trofeewinnaar. De twaalf winnende buurtprojecten strijden in de landelijke finale voor de Gouden Pit (2019) op 28 maart 2020 in Amersfoort.

Wat is Kern met Pit?

Kern met Pit daagt mensen uit om samen hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Kern met Pit is een boost voor buurtprojecten. In 40 jaar tijd zijn er meer dan 3000 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij.

Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer de meeste stemmen. Wij kunnen vol trots 10 van de 21 raadszetels innemen. We hebben de coalitiebesprekingen gevoerd en hieruit is een (deels) nieuwe coalitie ontstaan. Er is een college gevormd met VVD (4 zetels) en Groen Links (2 zetels).