Categorie: Op bezoek bij

Bezoek de inloopavond

20190617 anderen wkea

Categorie: Op bezoek bij

Waterstof

 

Onlangs met vertegenwoordigers van andere fracties uit onze gemeente een bezoek gebracht bij de firma Holthausen in Foxhol.

Een prachtig bedrijf dat zich volledig inzet op het verduurzamen van voertuigen en apparaten door toepassing van waterstof technologie. Het waterstofgas van Holthausen wordt uitsluitend geproduceerd door overschotten met groene energie van wind en zon.

Waterstof wordt gemaakt uit water. Na gebruik wordt waterstof weer omgezet in water en teruggegeven aan de natuur. Hierdoor is waterstof als bron onuitputtelijk. Het ombouwen van voertuigen op gebruik van waterstof als brandstof wordt sterk uitgebreid. De productie hiervan wordt verhoogd van 50 naar 500 voertuigen per jaar. Hiervoor worden (splinternieuwe) auto’s voor een deel gestript. De motor, versnellingsbak, uitlaat en de brandstoftank worden verwijderd.
Daarvoor komt een elektro motor en een waterstoftank (van kunststof) terug.

onze missie zero emissieHet is echt ongelooflijk dat het bedrijf, vanwege zijn waterstof techniek over de hele wereld wordt benaderd door gemeenten, overheden en grote steden die hun voertuigen graag willen laten ombouwen op waterstof als brandstof.
We gaan ongetwijfeld nog veel horen over dit prachtige bedrijf met hun uitgesproken visie op echte duurzaamheid.

Het bedrijf, ooit begonnen met vier personen, vader Holthausen, zijn zoon en twee chauffeurs, voor het gastransport, is mede door de koppositie als het gaat om waterstof, inmiddels uitgegroeid naar 70 werknemers. Gezien de ambitie van het bedrijf, zal het hier zeker niet bij blijven.

Wij hebben een zeer leerzame middag gehad in Foxhol en zijn er van overtuigd geraakt dat waterstof als meest duurzame energie, DE brandstof van de toekomst wordt.

Categorie: Op bezoek bij

Zout van Nedmag

 

20181203 Nedmag 02

Maandagavond 3 december 2018 waren we op werkbezoek bij Nedmag in Veendam. Waarom daar? Omdat we graag willen weten hoe het nu eigenlijk zit met die zoutwinning en de gevolgen daarvan voor onze gemeente.

20181203 Nedmag 01

Het was een zeer interessante avond. Onder Veendam, wel 2000 meter diep, liggen de restanten van de Zechsteinzee. Een oerzee vol mineralen en zouten die miljoenen jaren geleden indroogde en ongebruikt in de bodem lag. Die zoutlaag blijkt bijzonder zuiver magnesiumzout te bevatten én blijkt vanwege de dikte van de zoutlaag goed te kunnen worden gewonnen. Dat is dus wat ze doen.

20181203 Nedmag 0320181203 Nedmag 04

Van de huidige winning merken we niets in onze gemeente. Maar als het om de nieuwe plannen gaat, zal ook bij ons de bodem mogelijk gaan dalen. Die plannen zijn nog in ontwikkeling. Zodra dat concreter wordt, komt de Nedmag onze kant op en gaan ze ook met u in gesprek.

Categorie: Op bezoek bij
Impuls op bezoek bij ons

 

20170130 Impuls gezichten

Maandagavond 30 januari waren Annet Lammersen, Carin de Jonge Antoinet Blom, Eveline Rauwé en Marine Boerma van welzijnsorganisatie Impuls op bezoek bij de steunfractie. De dames waren uitgenodigd om te vertellen over hun werk dat zij verrichten in de dorpen voor onze gemeente en om in gesprek te gaan met onze steunfractie.

Bevlogenheid
De enthousiaste verhalen over de organisatie van Impuls, over mantelzorg, over buurtwerk en over vrijwilligers werden mooi gekoppeld aan de onderdelen van het sociaal domein (jeugdzorg, ouderenzorg en passende zorg voor deelname aan de maatschappij).
De mensen van Impuls steken met name in op het maken van contact met inwoners die in een kwetsbare positie zitten. Zij proberen daarbij op een professionele en laagdrempelige manier de mensen in de dorpen te bereiken en te bewegen om met andere bewoners in contact te komen, leuke dingen te doen of van de bank te komen. Doelstelling daarbij is dat mensen met meer plezier hun leven leiden en dat wordt voorkomen dat zij onnodig in betaalde zorg belanden. Hierbij kunt u de mensen van Impuls ook zelf prima benaderen. Zij zijn zeer betrokken, toegankelijk, spin in het web en weten goed wat er leeft en wat er aan mogelijkheden zijn in en buiten uw dorp. Gewoon doen. Annet en collega’s zijn er immers voor u!

Hechte dorpen
In de presentatie werd duidelijk dat elk dorp een eigen karakter heeft. De mensen maken immers de cultuur van een dorp. Belangrijke constatering daarbij was dat de hechtheid van een klein dorp groter is dan een groot dorp. Daar weet men elkaar sneller te vinden voor een stamppotbuffet, het nadenken over het opzetten van een zorgcoöperatie voor het eigen dorp of voor een gezellige kaartavond in het dorpshuis.

Vaste gezichten en vertrouwen
In het gesprek kwam ook naar voren dat er door bezuinigingen een stevige wissel wordt getrokken op de creativiteit van de mensen van Impuls.

Lees meer: Impuls op bezoek bij ons

Categorie: Op bezoek bij

Je voelt je meteen thuis bij Bij de Handjes

 

Onder het genot van een lekkere kop koffie en thee worden we maandagavond hartelijk ontvangen door Sabine Niemeijer, eigenaar bij Kinderopvang Bij de Handjes. Sabine is vanaf mei 2016 gevestigd aan de Bloemakkers in Gieten waar zij samen met haar medewerkers Henrike en Amber dagelijks 6 tot 25 kinderen opvangt. 

20161010_Bijdehandjes-001
20161010_Bijdehandjes-002
20161010_Bijdehandjes-003
20161010_Bijdehandjes-004
20161010_Bijdehandjes-005
20161010_Bijdehandjes-006
20161010_Bijdehandjes-007
20161010_Bijdehandjes-008
20161010_Bijdehandjes-009
20161010_Bijdehandjes-010
20161010_Bijdehandjes-011
20161010_Bijdehandjes-012
20161010_Bijdehandjes-013
01/13 
start stop bwd fwd

Paradijs

We zitten aan een lange tafel waar normaal kinderen van 0 tot 13 jaar met elkaar aan eten, voorlezen en knutselen. In deze gezellige keuken vertelt Sabine vol trots over haar werk en deze prachtige locatie. Nadat haar locatie aan de Westerstraat te klein werd is Sabine actief op zoek gegaan naar verschillende ruimtes. Na 4 locaties te hebben bekeken, was het de Bloemakkers waar haar hart sneller van ging slaan. Logisch ook. Met een ruim opgezette keuken, veel gezellige speelhoeken, een knusse slaapkamer en een grote buitenspeelplaats mét buitenkeuken is dit een waar paradijs!

Wensen en behoeften

Sabine en haar collega's maken het voor de ouders zo gemakkelijk mogelijk. Zo kunnen ze hun kind(jes) al vanaf 6.00 uur 's ochtends brengen. Zijn ze ouder dan 4 jaar en heeft de ouder geen tijd om ze naar school te brengen? Dan doet Bij de Handjes dit gewoon en haalt ze tussen de middag ook weer op voor een broodje. Maar ook voor de warme hap wordt gezorgd. Daarnaast zijn er genoeg luiers en bakken vol kleding, zodat een kindje altijd nieuwe kleding aan kan na een ongelukje. Kortom, Sabine is een jonge ondernemer die de wensen en behoeften van een gezin op haar duimpje kent! We wensen Sabine en haar team veel plezierige jaren toe op deze prachtlocatie!

Met eigen ogen deze kleinschalige kinderopvang bekijken? Bezoek Bij de Handjes a.s. Zaterdag 5 november tijdens de Open Bedrijven Dag tussen 10.00 en 16.00 uur. Veel plezier!

Heb jij ook een eigen bedrijf of wil je gewoon eens graag met ons in gesprek? Stuur ons een berichtje en we maken meteen een afspraak!

Categorie: Op bezoek bij

Voedselbank Aa en Hunze, een waar bedrijf

 

voedselbankTien jaar bestaan ze nu, de Voedselbank Aa en Hunze, onderdeel van Voedselbank Midden-Drenthe. Graag zouden ze onder hun eigen naam werken, en dat is begrijpelijk. Met 38 vrijwilligers en 92 afnemers is de Voedselbank in onze gemeente een waar bedrijf. Onze (steun)fractie was er op bezoek.

voedeselbank - Foto: hetgezinsblad.nl

Alles regelen en organiseren ze zelf, en dat allemaal op vrijwillige basis. Dat gaat van het screenen van aanvragers tot het inpakken van een pakket en alles wat daar tussen zit. Hierbij lopen ze tegen verschillende problemen aan zoals wet- en regelgeving. Het systeem gaat het doel voorbij. Het enige wat ze willen is mensen die voedsel nodig zijn en mensen die voedsel over hebben bij elkaar brengen.

De vrijwilligers ontvingen ons graag, vertelden over hun inzet, met enthousiasme en emotie. Ze vertelden ons het verhaal achter de Voedselbank. Hun drijfveer was duidelijk. Ze doen dit voor de schrijnende gevallen, de trieste situaties waarin mensen verkeren. De meesten zonder dat ze er zelf invloed op hebben.

Hun verhaal maakte indruk op onze fractieleden. Ze gaven stof te nadenken en dat is wat we zeker gaan doen.

Categorie: Op bezoek bij

Energiekansen voor Aa en Hunze

 

bezoek EnTranCe 009Wat een enthousiasme kan iemand overbrengen. We waren met de raad op bezoek bij EnTranCe (het Energy Trancition Centre), een proeftuin van de Hanze Hogeschool in Groningen voor energie. De lector Energy, woonachtig in onze eigen gemeente, gaf een inspirerende en enthousiasmerende lezing. Maar, het was niet alleen het enthousiasme, het verhaal klopt.

We ontkomen er niet aan na te denken over onze fossiele energie. Fossiele energie is eindig. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden. En dan hebben we het niet over de grootschalige windenergie dat Den Haag ons wenst. Nee, in de proeftuin op het Hanzeterrein worden onderzoeken gedaan. Het gaat erom alternatieven te combineren tot een keten. Bedrijven, studenten en specilisten komen er bijeen en komen met concrete oplossingen. Daar houden we van.

bezoek EnTranCe 005 bezoek EnTranCe 006
bezoek EnTranCe 008

De techniek voor alternatieve energie bestaat. We moeten het alleen passend maken in onze maatschappij. Of de maatschappij passend voor de techniek. Maar dat kan. Niet voor niets zijn we dan ook voor een vervolg. Ameland wordt zelf voorzienend en in Hooghalen loopt eenzelfde soort project. Een dorp, zoals wij ze ook in de gemeente hebben. Wij zien kansen, energiekansen voor Aa en Hunze. Wij zijn er daarom volmondig voor om met EnTranCe verder te praten en te kijken wat er concreet mogelijk is in onze gemeente. Gewoon doen!

Categorie: Op bezoek bij

Imposant gebouw aan de Bloemakkers

 

Daar waar het imposante gebouw aan de Bloemakkers in Gieten een paar jaar terug nog Schuitema/C1000 groen was, is het nu Coop Oranje. Het distributiecentrum van Coop Supermarkten. Vanaf de buitenkant heb je werkelijk geen idee wat daar binnen allemaal gebeurt.

Wij waren er met de fractie op werkbezoek en keken onze ogen uit. Zo'n 140 mensen in vaste dienst, aangevuld met ongeveer 80 uitzendkrachten, verzamelen hier de artikelen voor alle Coop winkels, zoals die in Annen en Rolde. Een paar jaar terug is het Coop DC van Peize naar Gieten verhuisd. Dat was een geruststellende gedachte voor politiek Aa en Hunze, na het nieuws destijds dat het DC van C1000 uit dit pand zou vertrekken. De aanpassingsproblemen na de verhuizing, zoals in de straat parkerende medewerkers, waren snel verholpen. Er zijn geen klachten uit de omgeving. En het gaat goed. De Coop groeit. Er komen jaarlijks winkels bij.

Ons is uitgelegd wat er daar binnen allemaal gebeurt. Een logistiek proces van A tot Z. Het DC is een prima werkadres, zeker ook voor scholieren en studenten uit de omgeving. En het mooie is, je kan er je sportschoolkosten mee uitsparen. Die spierballen, die doe je hier wel op. Als ze eens een open huis organiseren raden wij u aan een kijkje te nemen. Het is zeer de moeite waard.

Gewoon doen!

Categorie: Op bezoek bij

Op bezoek bij De Kiep

Het dorpshuis van Eexterveenschekanaal.

Aangekomen bij De Kiep staat voorzitter Cor Sterkenburg ons al op te wachten. Een warm welkom in Eexterveenschekanaal, waar naast Cor, Ina Meijer als beheerder, penningmeester Simon van Sloten en de redacteur van Kiepnieuws Petra Brands, aanwezig zijn.

20151125 De KiepDe reden van ons bezoek ligt in het feit dat we hadden afgesproken terug te komen zodra een jaar met de zonnepanelen zou zijn gedraaid. Nu is het dus zover en zal Cor ons meenemen in hetgeen allemaal heeft plaatsgevonden, maar ook in de cijfers natuurlijk.

Lees meer: Op bezoek bij De Kiep

Categorie: Op bezoek bij

Op bezoek bij De Spiker

Het dorpshuis van Spijkerboor en Nieuw-Annerveen.

Via een volgens Nanno toeristische route belanden we bij De Spiker in Nieuw Annerveen. Rikus is al ter plaatse. Binnen worden we ontvangen door Jeanette Bentum. In een ruimte waar een leuke Sinterklaas-sfeer hangt, zitten we kort daarna aan de koffie.

20151125 De SpikerJeanette neemt ons mee in het proces om te komen tot een dorpshuis dat zich zelf kan bedruipen. Vele ideeën zijn voorbij gekomen en uiteindelijk kiest het bestuur – of beter gezegd het dorp, want de inwoners zijn hier goed bij betrokken – voor de realisatie van drie levensloopbestendige huurwoningen aan de straatzijde van het dorpshuis. Deze huurwoningen zullen klein zijn. Met een slaapkamer beneden, maar met een mogelijkheid de zolder de gebruiken voor een of meerdere slaapkamers. Die laatste mogelijkheid is in het concept niet meegenomen, vanwege de extra verbouwingskosten.
Het idee van deze huurwoningen is ook besproken met de gemeente. Gesprekken met ambtenaren en de wethouder hebben echter nog niet geleid tot overeenstemming. Vanuit de gemeente zijn ook ideeën aangedragen, maar voor kantoorruimte lijkt de locatie ons niet optimaal en de markt is er ook niet naar. Een atelier wordt genoemd, maar die vind je al in de omgeving en een muziekpodium is er ook naast de deur. Bij De Spiker opteren ze dus voor de realisatie van sociale huurwoningen. Een idee dat ook ons, van Gemeentebelangen, wel aanspreekt. Het is gewoon het meest voor de hand liggend.

Lees meer: Op bezoek bij De Spiker

Categorie: Op bezoek bij

Op bezoek bij Hillig Meer

 

hilligmeer1Op 29 september 2015 brachten we een bezoek aan Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Wij vinden elk bedrijf dat wij bezoeken bijzonder, maar een natuurbegraafplaats is zeker iets waar je niet zo maar mee te maken krijgt. Je hoort er best veel over, zeker in onze gemeente, maar wanneer je er niet eens bent geweest tijdens een begrafenis, dan is toch ook veel nog onbekend. Een unieke kans dus om iets meer te weten te komen over het in de natuur begraven en in het bijzonder de wijze waarop dit in Hillig Meer plaatsvindt.

Allereerst werd een rondwandeling gemaakt over het terrein. Werkelijk een heel mooi stuk natuur. Je krijgt hier het gevoel dat rust ook echt rust is. En in de zin van eeuwige rust, dan is dat misschien wel een van de zaken die mensen aanspreekt. Wanneer je hier begraven wordt, dan is dat ook voor eeuwig. De graven worden namelijk niet na een aantal jaren geruimd. Je ziet geen grafzerken. Hier en daar een veldkei of een ander natuurlijk teken of helemaal niets. Een aangeplante boom kan de markering zijn voor een graf. De familie heeft dan een plek om te bezoeken.

hilligmeer2Na de wandeltocht hebben we binnen in de sfeervolle ruimte nog even gepraat over de gang van zaken en zeker ook over de zaken. Het is tenslotte een bedrijf met alle bijkomende zakelijke beslommeringen. Hoe ziet de markt er uit, nu en in de toekomst? Hoeveel mensen kiezen voor cremeren, traditioneel begraven of voor het natuur begraven?

De opzet van Hillig Meer is om met de opbrengsten ook het landgoed te onderhouden. Veel aandacht en geld wordt besteed aan PR-activiteiten en natuurlijk dienen ook de medewerkers een salaris te verdienen. Gelukkig voor Hillig Meer zijn ook vrijwilligers bereid om te helpen bij de diensten. Dankbaar en respectvol werk.

Wij hebben een goede indruk gekregen tijdens deze avond. De gemoedelijke sfeer heeft wel iets. Wilt u meer weten over Hillig Meer? Klik dan hier!

 

Categorie: Op bezoek bij

Op bezoek bij Suichies Mechanisatie

 

suichies logoOp 15 juni 2015 brachten we een bezoek aan Suichies Mechanisatie te Ekehaar. Aanleiding was de uitbreiding aan de oostzijde, waar een terrein is ingericht om machines tijdelijk op te slaan. Dit terrein is er inmiddels en wij hebben kunnen constateren dat het met een afsluitende bossingel netjes is aangelegd.

 

20150615 bezoek Suichies 003We werden ontvangen door Henk Suichies en zoon Alex. Jeroen Suichies kwam later voorbij. Jeroen zit met zijn vader in het bedrijf. Alex zal later het werk van Henk gaan overnemen. Op deze wijze kan het familiebedrijf, dat al heel lang aan de Hoofdstraat gevestigd is, nog jaren vooruit.

 

20150615 bezoek Suichies 006Henk nam ons mee in de ontwikkelingen van het bedrijf. Van een dorpssmederij tot het bedrijf dat er nu staat. Een bedrijf met 13 mensen in dienst en dus een bedrijf van betekenis is, zeker in een kleine kern als Ekehaar. De ontwikkelingen in de landbouw gaan snel en het is zaak voortdurend bij te blijven. De machines worden steeds groter. Computers aan boord en satelliet gestuurd. Gelukkig spotten we ook nog de bats, een mestvork en gele klompen.

 

Lees meer: Op bezoek bij Suichies Mechanisatie

Categorie: Op bezoek bij

Op bezoek bij Joytime

 

20150602 Joytime 001

Dinsdagavond 2 juni 2015 hebben we een bezoek gebracht aan Joytime te Grolloo. We werden verwelkomd door Erik Eefting. Hij vertelde ons het verhaal van hun (Erik en Annita) start en nam ons mee langs ruim vijftien jaar ontwikkeling. Het steeds maar blijven ontwikkelen, voorop blijven lopen, is een noodzaak. Vernieuwing in de zin van attracties of activiteiten, maar ook in de wijze waarop je het programma aanbied.
Zo waren eerst de spooktochten een absolute trekker en zo kwamen er meer activiteiten bij. De quads doen het nog altijd goed op kinderfeestjes. Ben je wat groter dan is de mountainbike, de klimwand, het boogschieten, de hindernisbaan en nog meer, wellicht aantrekkelijker.
20150602 Joytime 002Het klimpark is nog steeds een uniek gebeuren waar het gaat om outdoor activiteiten. Natuurlijk zijn er meer soortgelijke parken bijgekomen, maar deze bevinden zich veelal niet in een bijzondere omgeving als het klimpark van Joytime.
Vrij recentelijk is De Kleine Moere – zoals deze locatie heet – heropend. Het nieuwe belevingsconcept werd geïntroduceerd en dit is nu al een succes. Op een kaartje heb je vier uur de tijd om aan alles deel te nemen.

Erik maakte ons duidelijk dat – hoewel hij van de gemeente Aa en Hunze alle medewerking krijgt – de vele regels het lastig maken vrij te ondernemen. Het klimpark zou bij voorbeeld hoger moeten kunnen. Bestemmingsplannen geven de ruimte niet en een bouwwerk is een bouwwerk, of het nu een klimpark is tussen de bomen of een schuur. De nieuwe voorstellen om het lage BTW-tarief van 6% te wijzigen naar het hoge van 21% betekent eenvoudigweg een prijsverhoging en dit zal zeker geen positieve bijdrage leveren aan de omzet.

Tijdens de rondleiding hebben we kunnen zien hoe alle vernieuwingen zijn uitgewerkt. 

20150602_panorama_Joytime

Vanaf een schitterend terras is het terrein te overzien.

Na dit bezoek hebben we onze (steun-)fractieoverleg in de boerderij aan het Oostereind gehouden. Onder het genot van koffie of thee met koek hebben we de aangename en nuttige avond bij Joytime afgesloten.
Dank aan de familie Eefting voor de gastvrijheid en wij wensen hun veel succes met Joytime groepsactiviteiten en Outdoor Grolloo. Wilt u meer weten, klik dan hier voor Joytime of hier voor Outdoor Grolloo.

Categorie: Op bezoek bij

Open huis Mts Brands-Weggemans

20150522 open huis Brands 001Op 22 mei 2015 hebben we met enkele fractieleden een bezoek gebracht aan maatschap Brands-Weggenmans tijdens het open huis naar aanleiding van hun nieuwe melkstal. Deze stal is van alle gemakken voorzien. Twee melkrobots melken het klokje rond de koeien die gemolken wensen te worden. Als beloning krijgt de koe tijdens het melken brok geserveerd. Natuurlijk wil een koe wel meer brok en zal zij dus vaker door de installatie willen lopen. Helaas de koe wordt herkent en deze extra ronde gaat aan haar neus voorbij.

20150522 open huis Brands 002De veestal voldoet qua milieueisen aan de strengste normen. Het welzijn van de koe staat voorop. Heel duidelijk is te zien dat de landbouw een grotere schaalgrootte nodig heeft om dergelijke investeringen te doen. Men is vaak niet gediend van grote veestallen, maar waar het werkelijk gaat om dierenwelzijn, zie dat in deze moderne stallen de omstandigheden voor de koe vele malen beter zijn dan in het verleden.

Niet alleen de melk wordt gerobotiseerd, ook de mest wordt middels een robot in de kelder geschoven. Zoals een robot-gazonmaaier in de tuin bezig is, zo houdt deze robot de vloer schoon.

20150522 open huis Brands 003Een indrukwekkend bezoek aan onze collega raadsleden Roelof en Klarina. Een bezoek ook aan een terecht trotse familie. Onze gemeente is een schitterend melkveebedrijf rijker. We wensen de familie Brands-Weggemans veel succes met hun bedrijf.

Categorie: Op bezoek bij

Knooppunt Balloo geopend

20150518 Knooppunt Balloo 001

Op 18 mei 2015 is "knooppunt Balloo", onderdeel van het levend bezoekersnetwerk Nationaal Park Drentsche Aa officieel geopend. Het knooppunt bestaat uit de nieuwe schaapskooi (de oude is afgebrand in 2011), een dienstwoning voor de herders, een wol atelier en het net nieuw aangelegde natuur transferium. Hier kan men de auto parkeren om vervolgens te voet of met de fiets verder te gaan. 20150518 Knooppunt Balloo 002De nieuwe parkeerplaats heeft het model van een Brink, biedt plaats aan 50 auto´s en voorziet de bezoeker van informatie over bijvoorbeeld fiets- en wandelroutes. Met het aanleggen van het knooppunt heeft men de dorpskern van Balloo willen ontlasten, probeert men het berm parkeren tegen te gaan en door het gebruik van verschillende materialen in de weg zijn er verkeersremmende maatregelen getroffen. De houtwallen zijn hersteld, er is nu een duidelijke relatie met het Balloërveld en het Smalbroeken loopje bij Loon is aangepakt. Dit alles in samenspraak 20150518 Knooppunt Balloo 003met de inwoners van Balloo en alle betrokken instanties.

Lees meer: Knooppunt Balloo geopend

Categorie: Op bezoek bij

De Laadplaats Nieuw Annerveen

Feestelijke opening De Laadplaats (Egberts Lent), Nieuw Annerveen

laadplaats nw annerveen 001

Egberts Lent is een beeldbepalend monument op de zandrug langs de oostoever van de Hunze bij Nieuw Annerveen. Al vanaf 1630 heeft hier een boerderij gestaan. De huidige boerderij dateert van 1813, maar heeft gebinten uit 1725 die van haar voorganger afkomstig zijn. In de boerderij zitten achttiende eeuwse tegeltableaus. In 2007 kocht Stichting Het Drentse Landschap de karakteristieke boerderij aan de rand van het Hunzedal.
laadplaats nw annerveen 002De naam Egberts Lent is afkomstig van de met keien versterke kade (lent) achter de boerderij direct aan de Hunze waar de turf van dit deel van het Annerveen destijds te drogen gelegd werd. Tegen het invallen van de winter kwamen Groninger turfschippers de turf van Egberts Lent ophalen. Een lent is drents voor een los- en laadplek.

Lees meer: De Laadplaats Nieuw Annerveen

Categorie: Op bezoek bij

Veurlezen in Bonnen

Met veer Gemientebelangers je inzetten veur't Dreènts

Roelof, Cora, Nanno en Bertus hebt 25 meert 2015 veurlezen op de Bonnerschoel. As Combinaotie Gemientebelangen bin wij slim wies met oes dialect of met oeze taol zoas ie wult. Toen Nanno ies rondvreug wel of der veurlezen wol op de schoel in Bonnen, was 't dan ok gien groot meraokel um een aantal collega's zo wiet te kriegen.

veurlezen in Bonnen 001

Op tied van bedde of, een waslap um de snoet, stukkie stoet en op Bonnen an. Wij weuren ontvangen met 'n koppie kovvie. De indieling van de groepen hadden wij al van Nanno kregen, zodat wij eem nao half negen naor oeze klassen kunnen. Elk  van oes had een verhaoltie oetkeuzen en of 't now gung over een Knuffeltiesdag of over verkering, der weur andachtig luusterd. Niet elk en ien hef 't hielemaol metkregen, maor de strekking van het verhaol kwam der wel oet. "Weet ie wel wat een smok is?" vreug de meester an groep 7. Gegiebel vanzölf, dat kuj begriepen. Dat wussen de miesten dus wel. En eh... verkering hadden sommigen ok wel al of een klein beetie.

Nao ofloop nog eem een koppie en dan met een mooi bloempie op hoes an of naor 't wark. Maor as wij weer vraogd wordt, biw weer van de partij. 't Is mooi wark en veur een goed doel. De dag is nog vrog as wij weer oet Bonnen votried.

veurlezen in Bonnen 002

De groep veurlezers vlnr: Geertje Enting, Roelof Brands, Marleen Schepers, Cora Kuiper , Bertus Reinders, Nanno Pul en Henny Doeve.

Categorie: Op bezoek bij
CGB op bezoek?

 

Op werkbezoek bij u?

Bent u ondernemer uit de gemeente Aa en Hunze en wilt u ook graag onze fractieleden uitnodigen voor een bezoek? Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje. Wie weet ontmoeten wij u binnenkort op uw werkvloer!  

 

Meldpunt overbodige regelgeving

Gemeentebelangen Aa en Hunze heeft in haar verkiezingsprogramma terugdringing van onnodige wet- en regelgeving opgenomen. Wij vinden het daarbij belangrijk dat regelgeving transparant en duidelijk is.
Wat kunt u melden?
 

Leefbaarheidsfonds

Op 26 mei 2011 is het Leefbaarheidsfonds in werking getreden. "Dat is mooi", zult u zeggen, maar wat hebt u er aan. Welnu, de CGB samen met het CDA en GroenLinks, zijn met dit fonds gekomen, omdat wij vonden dat er financiële ondersteuning moest komen ter stimulering van lokale activiteiten, projecten en (instandhouding van) voorzieningen. Leefbaarheidsfonds iets voor u? Lees hier verder!
 

Over ons

Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer de meeste stemmen. Wij kunnen vol trots 10 van de 21 raadszetels innemen. We hebben de coalitiebesprekingen gevoerd en hieruit is een (deels) nieuwe coalitie ontstaan. Er is een college gevormd met VVD (4 zetels) en Groen Links (2 zetels).

Overig nieuws

We publiceren regelmatig op onze site. De informatie op de homepage houden we zo beperkt mogelijk. Eerdere berichten kunt u terugvinden in het Nieuwsarchief onder de verschillende aandachtsgebieden.