Categorie: Op bezoek bij

De Laadplaats Nieuw Annerveen

Feestelijke opening De Laadplaats (Egberts Lent), Nieuw Annerveen

laadplaats nw annerveen 001

Egberts Lent is een beeldbepalend monument op de zandrug langs de oostoever van de Hunze bij Nieuw Annerveen. Al vanaf 1630 heeft hier een boerderij gestaan. De huidige boerderij dateert van 1813, maar heeft gebinten uit 1725 die van haar voorganger afkomstig zijn. In de boerderij zitten achttiende eeuwse tegeltableaus. In 2007 kocht Stichting Het Drentse Landschap de karakteristieke boerderij aan de rand van het Hunzedal.
laadplaats nw annerveen 002De naam Egberts Lent is afkomstig van de met keien versterke kade (lent) achter de boerderij direct aan de Hunze waar de turf van dit deel van het Annerveen destijds te drogen gelegd werd. Tegen het invallen van de winter kwamen Groninger turfschippers de turf van Egberts Lent ophalen. Een lent is drents voor een los- en laadplek.

laadplaats nw annerveen 003In 2009 is gestart met de restauratie van Egberts Lent , eind 2011 was zowel het exterieur als het interieur hersteld. Egberts Lent heeft nu een nieuwe functie die bestaat uit een combinatie van wonen, werken en erfgoedlogies. Het Drentse Landschap heeft er een klein informatiecentrum. Hier bieden ze u een korte blik op de wereld van het Hunzedal. Met veel aandacht voor de bever die hier sinds een aantal jaren weer voorkomt.


Met de grote deel van de monumentale boerderij werd tot op heden niets gedaan. De initiatiefnemers van "de Laadplaats" , Leonie Dijkema en Arie Mulder gaan daar verandering in brengen.
De Laadplaats organiseert en geeft ruimte aan activiteiten op het gebied van kunst en/of natuur. Minimaal 1x per maand vindt er een activiteit plaats. Tijdens de opening door Ali Edelenbosch (voorzitter HDL) op zaterdag 26 april 2015 kregen we al een voorproefje met: voorstellingen, exposities, koken op een kampvuur, een mobiele cinema, struinen rondom de Hunze, workshops, een bever spot-tour, kinderactiviteiten en live muziek. 

laadplaats nw annerveen 004

De Laadplaats werkt samen met Het Drentse landschap en lokale initiatieven als www.inhetwildeweg.nl en www.hunzezwerftochten.nl. Zelf is de Laadplaats te bereiken via www.delaadplaats.nl of www.egbertslent.com.

 

Meldpunt overbodige regelgeving

Gemeentebelangen Aa en Hunze heeft in haar verkiezingsprogramma terugdringing van onnodige wet- en regelgeving opgenomen. Wij vinden het daarbij belangrijk dat regelgeving transparant en duidelijk is.
Wat kunt u melden?
 

Leefbaarheidsfonds

Op 26 mei 2011 is het Leefbaarheidsfonds in werking getreden. "Dat is mooi", zult u zeggen, maar wat hebt u er aan. Welnu, de CGB samen met het CDA en GroenLinks, zijn met dit fonds gekomen, omdat wij vonden dat er financiële ondersteuning moest komen ter stimulering van lokale activiteiten, projecten en (instandhouding van) voorzieningen. Leefbaarheidsfonds iets voor u? Lees hier verder!
 

Over ons

Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer de meeste stemmen. Wij kunnen vol trots 10 van de 21 raadszetels innemen. We hebben de coalitiebesprekingen gevoerd en hieruit is een (deels) nieuwe coalitie ontstaan. Er is een college gevormd met VVD (4 zetels) en Groen Links (2 zetels).

Overig nieuws

We publiceren regelmatig op onze site. De informatie op de homepage houden we zo beperkt mogelijk. Eerdere berichten kunt u terugvinden in het Nieuwsarchief onder de verschillende aandachtsgebieden.